top banner

Angajatii SAI vor fi recompensati cu titluri de participare

10 August 2016 | Autor: Conso

Societatile de administrare a investitiilor (SAI) care isi platesc angajatii cu remuneratie variabila in functie de profitabilitate vor fi obligate sa acorde jumatate din aceste remuneratii sub forma de titluri de participare. Mai mult, in caz de neperformanta, societatile vor retrage o parte din bonusurile platite in anii anteriori.
Astfel, pentru ca angajatii sa nu isi asume riscuri care pot genera pierderi investitorilor in viitor, acestia vor primi cel putin 50% din remuneratia variabila in titluri de participare, din care un procent de minimum 40% nu va putea fi vandut mai devreme de 3 ani.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Lege aprobat de Guvern, care trebuie adoptat si de Parlament pentru a intra in vigoare si care aliniaza legislatia aplicabila organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) la reglementarile Uniunii Europene.
In proiect se mentioneaza faptul ca SAI si societatile pentru investitii autoadministrate vor putea sa continue sa atraga investitori rezidenti sau nerezidenti, care altfel nu isi vor plasa disponibilitatile in vehicule investitionale daca nu respecta cele mai recente cerinte legale comunitare.
Societatile de investitii nu mai au voie sa isi asume riscuri hazardate
Potrivit documentului, societatilor li se va impune sa nu isi asume riscuri hazardate sau excesive doar cu scopul de a-si realiza tintele de bonus sau de remuneratie variabila bazata pe anumite praguri de profitabilitate/rentabilitate ale investitiilor.
Conform Guvernului, adoptarea actului normativ va avea un impact macroeconomic asupra pietei de capital si economiei romanesti si va contribui la cresterea increderii investitorilor in titluri de participare (peste 400.000 de persoane în prezent).
In plus, se urmareste asigurarea unui sistem transparent si echitabil de remunerare a angajatilor acestor societati prin descurajarea practicilor anterioare de asumare de catre administratorii activelor OPCVM a unor riscuri inutile, in scopul majorarii remuneratiei lor variabile.
Sanctiunile aplicabile de catre ASF, majorate considerabil
Totodata, este avuta in vedere si protectia micilor investitori (detinatorii de titluri de participare ale OPCVM) prin descurajarea unor practici neconforme si de incalcare a prevederilor legale de catre societati prin majorarea considerabila a cuantumului sanctiunilor administrative ce pot fi aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In acelasi timp, Executivul sustine ca noile reglementari vor crea premisele intensificarii concurentei intre cele 31 de societati de administrare a investitiilor inscrise in prezent in Registrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu efecte pozitive atat asupra nivelului costurilor (prin reducerea acestora) suportate de investitori, precum si a transparentei si alinierii intereselor acestora cu cele ale investitorilor. Acest ultim scop va fi atins prin obligativitatea ca un procent substantial, de cel putin 40% din componenta variabila a remuneratiei angajatilor, sa fie pastrat o anumita perioada minima de timp (trei ani).
Pe de alta parte, proiectul de lege contine o lista de sanctiuni administrative care pot fi aplicate atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, pentru incalcarea regulilor in domeniu.
Sanctiunile administrative sunt plafonate la 5 milioane de euro, dar in cazul firmelor poate fi luat in calcul si un plafon de 10% din cifra de afaceri anuala. Sanctiunile aplicate tuturor persoanelor sunt, de asemenea, plafonate la dublul sumei obtinute prin incalcarea prevederilor OU 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor (in situatia in care aceasta suma poate fi determinata), se mai precizeaza in proiectul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul