Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit factorii de stres care vor fi aplicati fondurilor de investitii din Romania, in cadrul unui exercitiu de testare derulat pe mai mult de 100 de astfel de entitati. Prin acest test se urmareste evidentierea eventualelor vulnerabilitati existente pentru aceste fonduri, individual si sectorial.
”ASF a aprobat metodologia testului de stres la care vor participa 73 de fonduri deschise de investitii (OPCVM) si 29 de fonduri inchise de investitii (AOPC) autorizate in Romania, precum si demararea celei de-a doua etape a acestui exercitiu”, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Testele de stres au ca data de referinta 31 martie 2016 si vizeaza verificarea impactului negativ in eventualitatea in care anumite riscuri, cum ar fi scaderi ale activelor financiare sau majorari ale costurilor de finantare, s-ar produce.
Care sunt factorii de stres aplicati fondurilor?
Astfel, administratorii fondurilor trebuie sa simuleze impactul unui declin de 35% al indicelui BET-XT (care reflecta evolutia in cadrul Bursei de Valori Bucuresti a celor mai tranzactionate 25 de companii) asupra portofoliilor lor, fata de valoarea la data de referita, respectiv scaderea cu 20% a indicelui STOXX 600 (care urmareste cele mai reprezentative 600 de companii listate pe pietele europene).
De asemenea, se va estima impactul cresterii ratei de dobanda pentru leu cu 2 puncte procentuale (200 bps) si cu 1,5 puncte procentuale (150 bps) pentru obligatiunile denominate in alte valute (predominant euro si dolari).
Totodata, fondurile trebuie sa ia in calcul, in cadrul exercitiului, scaderi ale cursului de schimb aferent altor valute in care sunt denominate instrumentele financiare detinute, fata de valuta fondului, cu 10% comparativ cu nivelul de la data de referinta.
In plus, se va analiza impactul intrarii simultane in incapacitate de plata a celor mai mari trei contrapartide din punctul de vedere al valorii expunerilor nete la data de referinta. ”Valorile pierderilor aferente acestor socuri sunt determinate in functie de clasele de rating ale contrapartilor”, mentioneaza ASF.
Si, nu in ultimul rand, administratorii vor estima ce s-ar intampla cu fondul in cazul in care cei mai mari doi investitori ar depune simultan solicitari de rascumparare integrala, in functie de valoarea detinerilor la data de referinta.
Potrivit ASF, societatile de administrare a investitiilor vor calcula pe rand impactul fiecaruia dintre cei 5 factori individuali, separat pentru fiecare fond deschis si fond inchis de investitii participant.
Rezultatele testelor vor fi anuntate pana la finalul anului
”Toate informatiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de ASF pana la data de 23 septembrie 2016, urmand ca rezultatele si eventualele masuri necesare de imbunatatire a procedurilor de management al riscurilor sa fie cunoscute inainte de finalul anului 2016”, se mai arata in comunicatul ASF.
Conform institutiei, prima etapa a acestui proces a vizat definirea cadrului de desfasurare a exercitiului prin intermediul consultarilor cu entitatile din piata de capital.
ASF mai mentioneaza ca scopul exercitiului este sa conduca la aplicarea de noi proceduri care sa determine imbunatatirea capacitatii fondurilor participante de gestionare a lichiditatii si riscurilor investitionale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News