top banner

Barierele din calea dezvoltarii Bursei sunt greu de inlaturat

25 Mai 2016 | Autor: Conso

Obiectivul conducerii Bursei de Valori Bucuresti de a elimina barierele din calea dezvoltarii pietei de capital din Romania este departe de a se fi indeplinit. Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski sustine ca doar 40% din aceste bariere, care tin de infrastructura pietei, au fost indepartate.
In urma cu mai bine de doi ani, aflat la debutul mandatului sau in fruntea BVB, Sobolewski anunta un pachet de opt bariere care trebuie inlaturate, astfel incat piata de capital din Romania sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta.
Proiectul a fost lansat cu fast, in februarie 2014, in cadrul unui eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei, in prezenta premierului de la acea vreme, Victor Ponta, dar si a actorilor importanti din piata.
Problemele la care se facea referire la acel moment vizau, printre altele, accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata, lipsa unei proceduri simple de plata a dividendelor, piata obligatiunilor dar si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.
Apar noi elemente care impiedica evolutia Bursei
Acum, desi nici macar jumatate dintre aceste bariere nu au fost indepartate, directorul Bursei vorbeste de alte elemente care impiedica dezvoltarea pietei de capital, in afara celor care tin de infrastructura pietei. Potrivit lui Sobolewski, este vorba de elemente de ordin fundamental precum nivelul scazut al economisirii, gradul redus de cultura financiara, dezvoltarea lenta a capitalului institutional si intermediarii foarte putin activi.
Totodata, dupa cele opt bariere, Sobolewski invoca sase trepte pe care bursa romaneasca poate urca la statutul de piata emergenta. 
Oficialul BVB cere din nou sprijin statului pentru revigorarea Bursei, pentru a pune pe piata companiile de dimensiunile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promovare intre pietele emergente. El considera ca Romania nu poate deveni piata emergenta doar cu trei companii care indeplinesc cerintele de capitalizare si free-float, ci are nevoie de 5-6 astfel de emitenti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul