Profitul BRD a continuat sa scada si in 2011, insa intr-un ritm mult mai lent. Nivelul profitului net, calculat conform standardelor locale de contabilitate, a fost de 465 milioane lei.
Veniturile nete bancare au coborat cu 9% fata de 2010, pana la 3,2 miliarde lei, pe fondul scaderii marjei nete de dobanda. O parte din aceste scaderi au fost contrabalansate de cresterea veniturilor din comisioane aferente operatiunilor cu carduri si a celor aferente unor angajamente extrabilantiere.
Pe de alta parte, cheltuielile operationale s-au mentinut la nivelurile din 2010, in conditiile in care banca nu a operat restructurari in reteaua de unitati sau in numarul de pesonal. Raportul cost/venit este de 42,7%.
Rata de acoperire cu provizioane a creditelor indoielnice a ajuns la 60%, in crestere fata de nivelul de 495 inregistrat la finalul lui 2010, si un cost net al riscului in scadere cu 18%, pana la aproximativ 1,3 miliarde lei.
In 2011, activitateza bancii a cunoscut o crestere modesta, de 1,1% pe partea de creditare si de 0,9% in zona de atragere depozite. Raportul credite/depozite ajunge la 111%.
“Desi caracterizat de o usoara crestere economica, anul 2011 a adus doar intr-o masura mica un reviriment la nivelul pietei bancare. Cererea de produse si servicii a ramas la un nivel scazut, piata creditarii fiind animata mai ales de clientii persoane fizice si de marile companii”, a precizat Guy Poupet, directorul general al BRD.
Rata de capitalizare a bancii este de 14,7% iar la nivel Tier 1 de 12,3%, sustinute in special din integrarea profitului nedistribuit. Oficialii bancii au sustinut ca BRD nu are momentan nevoie de o infuzie de capital, iar sursele de finantare in 2012 ar putea include si o emisiune de obligatiuni.
La finalul lui 2011, titlurile de stat, exclusiv emise de statul roman, inregistrau un procent de 12%, in crestere cu aproximativ 2 procente fata de anul anterior.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News