Pietele financiare europene au inregistrat pierderi semnificative in primele sase luni din acest an, insa cele din Romania au rezistat mai bine in fata evenimentelor produse. Aceasta este principala concluzie care se desprinde din Raportul privind evolutia pietei de capital in Semestrul I 2016 publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit ASF, pietele financiare din Romania au avut, in prima jumatate a acestui an, o volatilitate mai redusa in comparatie cu alte piete emergente din zona si chiar si cu unele piete mature.
Si asta in contextul in care primul semestru din 2016 a fost unul caracterizat de volatilitate crescuta pe pietele financiare internationale. Potrivit raportului ASF, pe aceste piete se remarca trei perioade de scaderi semnificative.
Doua episoade de turbulente au avut loc in lunile ianuarie, respectiv februarie, pe fondul ?tirilor si evolutiilor pietelor financiare din China. Cea de-a treia perioada turbulenta s-a manifestat in luna iunie, initial ca urmare a incertitudinii privind iesirea Marii Britanii din UE si, ulterior, pe fondul consemnarii rezultatului pro Brexit.
Indicele de turbulenta, cel mai ridicat din ultimii cinci ani
„In acest context, indicele de turbulenta calculat pentru luna iunie 2016 se situeaza in apropierea valorii de 50, fiind cel mai ridicat nivel inregistrat in perioada ianuarie 2012 – iunie 2016”, se mentioneaza in raportul ASF.
Revenind in Romania, la Bursa de Valori Bucuresti amploarea volatilitatii a fost mai redusa decat cea constatata cu ocazia altor evenimente si episoade de turbulenta din trecutul apropiat (evenimentele din China de la mijlocul anului trecut si de la inceputul anului curent), se mentioneaza in raportul citat.
Potrivit ASF, o astfel de evolutie este specifica unei piete putin speculative, cu socuri aleatorii care se disipeaza rapid.
Romania, putin influentata de Brexit
ASF a prezentat si gradul de corelare dintre piata din Romania si celelelate piete din regiune, dar si cu cea din Marea Britanie, pentru a stabili in ce masura evenimentele din Marea Britanie influenteaza piata romaneasca.
„Corelatiile dintre Romania si Marea Britanie sunt in general de nivel mediu, in cea mai mare parte avand valori de aproximativ 0,5, cu episoade in care au ajuns la 0,6 in septembrie 2015 si iunie 2016”, se subliniaza in raport.
Insa, imediat dupa votul pro Brexit, indicele principal al bursei din Romania a inregistrat corelatii ridicate cu toate pietele de capital analizate, ajungand la un nivel de 0,58 cu Marea Britanie, peste maximul atins in septembrie 2015, mai noteaza ASF.
Indicele BET a inregistrat printre cele mai reduse pierderi
Primul semestru al anului 2016 a adus scaderi semnificative ale indicilor de referinta pentru pietele analizate.
Insa, din datele ASF se remarca faptu ca indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, o scadere de doar 7,58%, cea mai redusa dintre indicii pietelor analizate, cu exceptia indicelui FTSE 100 al Bursei din Londra si DJIA din Statele Unite, ambii incheind semestrul pe plus.
In perioada analizata, cel mai mult a pierdut indicele Bursei din Italia, peste 24%.
De altfel, ASF mentioneaza in raport ca cele mai afectate de rezultatul referendumului din Marea Britanie au fost bursele din Irlanda(ISEQ), Italia (FTSE MIB), Spania (IBEX) ?i Grecia (ASE).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News