top banner

BVB conduce in topul pietelor de capital “exotice”

25 Iulie 2017 | Autor: Conso

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta ca, dupa primele sase luni din acest an, ocupa primul loc in randul Pietelor de Frontiera cu randamente care depasesc 40 de procente. Este vorba, insa, de indicele BET Total Return (BET-TR), care include si dividendele distribuite de cele mai tranzactionate companii listate la BVB.
“Piata de capital din Romania profita de contextul macroeconomic pozitiv. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include si dividendele distribuite de cele mai tranzactionate companii listate la BVB, a crescut cu peste 40% in USD de la inceputul acestui an si, prin urmare, a inregistrat cea mai rapida crestere din toate cele 23 de tari din indicele MSCI Frontier Markets, arata o analiza Berenberg bazata pe datele Bloomberg. Acest rezultat a fost posibil datorita dividendelor de doua cifre distribuite de mai multe companii si cresterii pietei, indicele principal BET a atins cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani”, reiese dintr-un comunicat al BVB.
Mecanismele pietei, inlocuite de interventia statului
Este adevarat ca Bursa a “profitat de context”, insa acesta nu este considerat chiar favorabil de economisti pentru ca nu are legatura doar cu mecanismele pietei ci, in mare masura, cu interventia statului in economie. Este vorba de deciziile autoritatilor de la Bucuresti de la inceputul acestui an, prin care companiilor de stat li s-a “recomandat” sa acorde sub forma de dividende 90% din profit si chiar din rezervele realizate de companii si neutilizate.
Mai mult, Bursa are sanse mari sa performeze in continuare, avand in vedere ca, in Parlament, exista o initiativa legislativa prin care companiilor li se va permite sa acorde dividende trimestrial. Initiativa a trecut deja de Senat si are toate sansele sa treaca si de Camera Deputatilor, avand in vedere ca bugetul de stat nu sta prea bine la incasari, iar companiile de stat contribuie semnificativ la buget.
BVB mentioneaza doar castigurile, nu si riscurile
Referitor la faptul ca indicele BET a atins cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani, poate investotorii ar trebui avertizati si cu privire la riscurile acestei evolutii, si anume posibilitatea aparitiei unor corectii, mai ales ca indicele cuprinde cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa. Ori, actiunile sunt plasamante cu risc ridicat, iar cele mai tranzactionate titluri sunt, in consecinta, si cele mai expuse la variatii semnificative, atat de crestere cat si de scadere.
Pe de alta parte, in document se mentioneaza faptul ca Romania are o mare sansa de a fi promovata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta „Acesta promovare va schimba complet piata de capital din Romania deoarece mult mai multi investitori internationali ar incepe sa investeasca in Romania asa cum s-a intamplat atunci cand Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Pakistan au fost promovate la statutul de piete emergente. Pentru a ajunge cat mai repede la acest statut si pentru a creste sansele de promovare, ar trebui sa existe mai multe privatizari semnificative si IPO-uri la Bursa de Valori Bucuresti, cum ar fi Hidroelectrica si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, precum si o reducere a detinerilor statului in companii precum OMV Petrom, Romgaz sau Electrica pentru a majora free-float-ul,” este de parere autorul analizei.
Deocamdata, insa, Bursa de la Bucuresti conduce in clasamentul Pietelor “exotice”, cu randamente de 40% la jumatate de an, devansand tari precum Nigeria (30%), Kazahstan (35,6%), Argentina (35%) si Estonia (33,4%).
“Cand vine vorba de cele mai dinamice piete de capital, Romania este locul, nu doar din Europa, ci si din lume, in care vrei sa fii daca esti un investitor care urmareste cresterea. Piata locala de capital poate gazdui in acelasi timp cresteri si sume substantiale de bani, si nu doar in ceea ce priveste actiunile, ci si in ceea ce priveste obligatiunile. In acelasi timp vrem sa atragem atentia antreprenorilor pentru ca ei sa nu rateze aceasta oportunitate unica de finantare prin piata de capital si sa dobandeasca astfel o noua dimensiune a business-ului”, apreciaza Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul