Bursele din Romania incearca, din nou, sa fuzioneze. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat ca este interesata de o fuziune prin absorbtie cu cea de la Sibiu. In acelasi timp, SIBEX confirma ideea fuziunii sau cel putin a unei colaborari mai stranse intre cele doua institutii.
Potrivit unui comunicat de presa, Bursa de Valori Bucuresti a facut primul pas pe calea de a deveni unicul operator de piata din Romania pentru tranzactionarea tuturor categoriilor de instrumente financiare. ”Au fost trimise invitatii catre mai multe firme independente de consultanta, solicitand exprimarea interesului si ofertele pentru studiul de due diligence al Sibex, operator de piata cu sediul in Sibiu, si, eventual, pentru evaluarea care poate constitui un element indispensabil al unei fuziuni prin absorbtie, ce poate fi avuta in vedere in viitor", se arata in comunicatul BVB.
Potrivit conducerii Bursei de la Bucuresti, acest pas vizeaza inlaturarea barierelor care impiedica dezvoltarea pietei de capital din Romania.
La randul lor, actionarii Bursei din Sibiu sustin ca au demarat inca din toamna anului trecut un proiect care viza materializarea, in viitorul apropiat, a unor forme de colaborare mai stranse intre SIBEX si BVB, inclusiv sub forma unei fuziuni, iar la finalul lunii trecute au aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor o Hotarare in acest sens.
Potrivit acestora, proiectul de consolidare a pietei de capital autohtone reprezinta un proiect de infrastructura majora pentru piata de capital locala ”in cadrul caruia SIBEX isi poate aduce prin expertiza si resursele proprii o contributie semnificativa la dezvoltarea pietei de capital locale”.
Intalnire a celor doua burse pentru detaliile fuziunii
In acest context, Consiliul de Administratie al SIBEX a propus conducerii BVB sa organizeze, in perioada 11 - 13 mai 2016 o intalnire comuna, in cadrul careia sa fie agreat un calendar concret de lucru care sa stea la baza implementarii efective a proiectului.
Actionarii SIBEX mai sunt de parere ca doar printr-un efort consolidat se va putea sustine cresterea competitivitatii pietei de capital din Romania la nivel regional si, implicit, promovare pietei locale la statutul de piata emergenta.
In trecut au existat mai multe tentative de fuziune
Cele doua Burse au mai incercat, in trecut, sa fuzioneze, insa proiectul nu a fost dus la bun sfarsit. O prima tentativa de fuziune esauata a avut loc in 2006, cand Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti a respins proiectul de fuziune. Principalul motiv care a dus la respingerea respectivei propuneri a fost raportul de schimb propus intre titlurile celor doua burse. Actionarii celor doi operatori au mai avut pe ordinea de zi a Adunarilor Generale subiectul, insa fuziunea nu s-a concretizat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News