top banner

BVB - din nou contra curentului

14 Septembrie 2017 | Autor: Conso

Intr-o lume in care semnele de ingrijorare de pe pietele financiare internationale se inmultesc de la o zi la alta, Bursa de Valori Bucuresti se bucura vremelnic de o decizie a statului care, pe termen mediu si lung, va afecta toti investitorii. Este vorba de dividendele speciale pe care companiile de stat sunt obligate sa le vireze la bugetul de stat.
Cel mai recent avertisment cu privire la “riscurile ridicate” de pe pietele financiare vine chiar de la Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA). Un raport al institutiei europene arata ca preturile activelor inregistreaza o crestere puternica. Aceasta, alaturi de incertitudinile geopolitice, de gradul ridicat de indatorare publica si privata si pe fondul dobanzilor aflate la minime istorice, reprezinta riscuri majore pentru pietele financiare in a doua jumatate a anului.
In Europa, institutia sustine ca cele mai mari riscuri raman cele legate de Brexit, de valoare activelor si de evolutia economica, in conditiile in care cresterile inregistrate in ultimii ani raman modeste si nu dau semne de sustanabilitate.
 
BVB decuplata de pietele europene
Romania, insa, pare din nou decuplata de la angrenajul european. Bursa de Valori Bucuresti a evoluat pozitiv zilele acestea, in pofida unui usor declin pe bursele europene.
Mai mult, companiile vizate de masura guvernamentala, care la va afecta semnificativ capitalizarea, au inregistrat printre cele mai importante cresteri de la Bursa.
Actiunile Nuclearelectrica, una dintre societatile obligate sa verse mai multi bani la buget, au crescut cu 3,3% intr-o singura sedinta bursiera. Si actiunile Transgaz, aflata in aceeasi situatie, au urcat, desi ceva mai modest. Cele doua companii s-au regasit printre cele mai tranzactionate 10 actiuni pe segmentul principal, alaturi de Romgaz, de asemenea afectata de decizia Guvernului.
Pe langa cele trei societati mentionate, Guvernul a solicitat si companiilor Tanselectrica, Conpet si Hidroelectrica sa plateasca dividende suplimentare.
Dintre acestea, doar Nuclearelectrica si conducerea executiva a societatii s-au opus distribuirii unui dividend special din rezervele constituite din profitul reportat in anii anteriori. Argumentele Nuclearelectrica au vizat necesarul de investitii, pierderea dobanzilor pentru depozitele la termen si decapitalizarea companiei.
In schimb, conducerea Hidroelectrica a aprobat, deja, intr-o sedinta a actionarilor convocata rapid la ordinul Guvernului distribuirea a 655 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii, in termen de 15 zile. Din banii acestia, statului roman, in calitate de actionar majoritar, i-ar reveni circa 500 de milioane de lei.
Guvernul si-a asigurat accesul la banii companiilor
Premierul Mihai Tudose a declarat ca solicita dividende speciale de la companiile de stat “pentru ca acum are nevoie”, pentru “niste proiecte foarte mari”. In realitate, majoritatea analistilor sustin ca banii respectivi vor fi utilizati pentru plata pensiilor si salariilor majorate.
Guvernul poate solicita dividende speciale de la companiile din subordine in baza OUG nr. 29/2017, adoptata anul acesta. Actul normativ mentioneaza faptul ca societatile de stat pot da dividende actionarilor si din rezervele financiare constituite, precum si din rezultatul pozitiv reportat al anilor trecuti, nu doar din profitul curent, asa cum prevedea legislatia anterior in vigoare.
In paralel, Executivul a emis o “recomandare” catre aceste companii sa aloce sub forma de dividende pana la 90% din profitul inregistrat. Anterior, recomandarea era de alocare de dividende de pana la 50% din profit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul