top banner

Care sunt vulnerabilitatile fondurilor de investitii?

31 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Modificarea dobanzilor reprezinta principalul risc la care sunt expuse fondurile de investitii din Romania, participante la testul de stres derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Numarul acestora se ridica la 102 entitati, din care 73 sunt fonduri deschise de investitii si 29 - fonduri inchise , cu active de 21,61 miliarde lei.
Testul de stres a avut ca scop investigarea eventualelor vulnerabilitati existente pe piata, atat la nivel individual cat si sectorial, in ceea ce priveste riscul de piata, cel de contrapartida, precum si cel de lichiditate. Data de referinta este 31 martie 2016.
„Riscul cel mai important identificat la nivelul intregii piete este cel privind schimbarea ratelor de dobanda, deoarece ar putea produce modificari in valoarea plasamentelor in obligatiuni evaluate prin marcare la piata. La data de referinta pentru testul de stres, ponderea plasamentelor expuse fata de riscul de dobanda era de circa 77% din valoarea activelor totale insumate pentru toate cele 102 fonduri de investitii participante”, se arata intr-un comunicat al ASF.
Cat pierd fondurile cand se modifica dobanda?
Pe ansamblul pietei, aplicarea factorilor de stres aferenti riscului de dobanda (modificarea ratei de dobanda pentru lei cu doua puncte procentuale si a ratelor de dobanda pentru alte valute cu 1,5 puncte procentuale) ar determina o scadere a valorii de piata a tuturor plasamentelor in obligatiuni ale celor 102 fonduri participante cu circa 990 de milioane de lei (5,95% din valoarea plasamentelor expuse la acest risc si respectiv 4,59% din valoarea activelor totale).
„Prin urmare, desi severitatea acestui risc este relativ scazuta, modificarea ratelor de dobanda reprezinta o potentiala vulnerabilitate la nivel sectorial ce necesita analiza si monitorizare aprofundate”, se mai arata in comunicat.
Scaderea actiunilor nu afecteaza seminificativ activele fondurilor
Pe de alta parte, ASF sustine ca ponderea plasamentelor expuse fata de riscul de scadere a preturilor actiunilor este foarte redusa la nivelul intregii piete (circa 898 milioane lei, adica 4,08% din activele totale).
„Aplicarea factorilor de stres privind scaderea pretului actiunilor (scaderea indicelui BET-XT cu 35% fata de valoarea la data de referinta si scaderea indicelui STOXX 600 cu 20%) au avut un impact redus asupra activelor totale ale fondurilor de investitii din Romania, respectiv 285 de milioane de lei in valoare absoluta (32% fata de nivelul expunerii initiale), reprezentand o scadere de doar 1,3% a activelor totale. Asadar expunerile fata de riscul de scadere a preturilor actiunilor nu reprezinta o vulnerabilitate la nivel sectorial”, se mai arata in documentul citat.
In schimb, potrivit ASF riscul valutar este semnificativ din punctul de vedere al expunerii inerente (initiale) datorita plasamentelor importante in instrumente denominate in alte valute decat monedele fondurilor (4,06 miliarde lei, respectiv 18,78% din activele totale).
„60 din cele 102 fonduri participante au expunere (in diferite grade) la riscul valutar, deci au suferit impact in urma aplicarii socului de scadere a cursului de schimb (...) cu 10% comparativ cu nivelul de la data de referinta”, mentioneaza ASF.
In majoritatea cazurilor, insa, acest impact a fost foarte redus pentru ca 29 dintre fondurile cele mai expuse la riscul valutar au utilizat instrumente financiare derivate in vederea gestionarii acestui risc.
Pe de alta parte, riscul de lichiditate si cel de contrapartida nu ar avea un impact semnificativ asupra activelor entitatilor testete, astfel ca nu reprezinta o vulnerabilitate la nivel sectorial.
Ce urmeaza dupa test?
„Exercitiul de testare la stres a fondurilor deschise si fondurilor inchise de investitii din Romania se inscrie in programul de actiuni al ASF ce vizeaza cresterea increderii consumatorilor fata de pietele si instrumentele financiare non-bancare, precum si consolidarea stabilitatii si functionarii sanatoase a pietelor, inclusiv prin intarirea si eficientizarea activitatii de supraveghere”, mentioneaa ASF.
In continuare, institutia urmeaza sa analizeze, impeuna cu entitatile testate, rezultatele exercitiului, individual acolo unde este cazul, iar administratorii de fonduri vor evalua si  monitoriza riscurile aferente portofoliilor, astfel încat sa fie pregatiti pentru materializarea oricarui scenariu de risc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul