top banner

Cat de sigura este investitia in aur?

20 Decembrie 2011 | Autor: Sergiu Paramanov

Aurul, chiar daca in acest moment, in proportie de 90% este privit ca un activ speculativ, a fost candva un standard de referinta pentru multe din economiile puternice de astazi.  In presa cat si printre economisti inca mai regasim ideea de revenire la standardul aur dar care din punct de vedere macroeconomic nu va imbunatatii cu nimic situatia actuala, chiar dimpotriva.
Investitia in aur este cea mai sigura doar in cazul in care economia globala intra in colaps iar banii nu vor mai avea nicio valoare.
Pentru a analiza evolutia aurului, trebuie sa luam in considerare factorii de care depinde. Avand in vedere ca in sectorul industrial utilizarea aurului a scazut, odata cu materializarea crizei financiare si scaderea productiei,  cel mai dominant factor ramane cel speculativ.
Cotatia aurului fiind exprimata in dolari, duce la existenta unei corelatii inverse intre acesta si moneda americana, astfel cresterea indicelui dolarului, aprecierea monedei americane fata de un cos de valute, a dus la deprecierea aurului. Aceasta apreciere a monedei americane, sustinuta de cateva semnale pozitive de revenire a economiei americane, a determinat investitorii in metalul galben sa isi inchida din pozitii si sa caute oportunitati in economia reala. Scaderea aurului din ultima perioada se datoreaza si scaderii pretului la alte metale ce se utilizeaza preponderent in industrie (argint, cupru, etc.). Criza datoriilor suverane contribuie si ea la deprecierea aurului, atat timp cat unele tari europene cu probleme de finantare, au adus ca si colateral aurul avut in rezerve, la Banca de Reglementari Internationale, pentru a primi anumite imprumuturi in dolari.
Un alt factor care a contribuit la deprecierea metalului galben il reprezinta criza de lichiditate din sistem.  Aceasta a determinat inchiderea pozitiilor speculative declansand pentru alti investitori apeluri in marja si inchideri fortate de pozitii, ducand astfel pretul la nivele inferioare.
Viziune pe termen lung
Pretul aurului a crescut cu peste 100% in ultimii 3 ani, acest lucru fiind destul de interesant daca il comparam cu investitiile in alte instrumente precum actiunile. In aceeasi perioada actiunile nu au adus mari beneficii investitorilor, chiar din contra mult mai multe pierderi, indicele principalelor burse de actiuni fiind sub valoarea de acum 3 ani. Nici macar investitiile in obligatiuni guvernamentale nu au mai adus randamentele asteptate, acestea fiind consideratea printre cele mai sigure. Asadar nu e de mirare ca aurul a reprezentat si inca mai reprezinta, principala atractie a investitorilor. Atat timp cat guvernele vor tipari bani pentru a stimula economia, ducand la deprecierea propriilor monede, investitorii vor fi atrasi de un instrument cu o valoare mai mare, precum aurul. Dobanzile scazute ce favorizeaza imprumuturile ieftine vor contribui la investiile in aur ducand astfel la cresteri ale pretului. De altfel tot aurul ar fi singura investitie care ne-ar putea oarecum proteja in cazul unei prabusiri a sistemului.
Viziune pe termen scurt
Cotatia aurului a iesit din zona triunghiului descendent, depasind limita inferioara a acestuia. Tendinta pe termen mediu ramane una negativa, avand in vedere ca pretul a depasit nivelul retragerii de 61.8% a lui Fibonacci, pe trendul 1534.65— 1803.85. Depasirea celor doua praguri psihologice 1700$/uncie respectiv 1600$/uncie, a invalidat scenariul pozitiv si ofera o confirmare ca pretul se afla intr-o perioada de consolidare. Pe termen scurt putem vedea o usoara unda corectiva pana la retragerea Fibonacci de 38.2%, pe trendul 1755.85 — 1559.46. Depasirea minimului anterior va confirma testarea urmatorului minim local aflat la nivelul 1534, urmata de testarea pragului psihologic de 1500 $/uncie. Evolutia in interiorul canalului de trend ascendent poate duce la identificarea unei formatiuni de pret de tip “steag” care, daca va fi confirmata prin spargerea nivelului inferior a canalului, va duce la depasirea minimului din septembrie. Ipoteza negativa va fi abandonata prin depasirea pragului de 1700$/uncie.
Acest raspuns nu reprezinta o recomandare de investitii, fiind oferit in scop educational.   

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul