top banner

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

24 Septembrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere). 
Anul 2020 nu a fost cel mai fericit pentru pietele de capital, cel putin pana acum, efectele pandemiei fiind inca vizibile pe anumite piete si in anumite cotatii. Am incercat sa trecem in revista performantele fondurilor obtinute in conditiile unei piete dificile, comparandu-le cu alternativele aflate la mana investitorilor individuali de mai mica anvergura. 

Fonduri monetare versus depozite

Randamentul unui depozit la termen de un an pleaca de la 4% pe an pentru depozitele TBI Bank sau 3,5% pentru cele deschise la CEC Bank. 

Daca am imparti aceasta dobanda pe intervale de timp, in 8 luni si jumatate am fi incasat o valoare egala cu un randament de 2,4-2,8%. Si acesta ar fi reperul pentru fondurile monetare care opereaza cu plasamente pe termen scurt si mediu. 

La nivelul zilei de 18 septembrie, cele mai performante fonduri monetare obtinusera o crestere de 2,5% (Raiffeisen Ron Plus) sau 1,7% (Erste Liquidity Ron) in vreme ce, la polul opus, Fortuna Gold avea o scadere de 0,1%. Dupa cum se vede, doua dintre fonduri au reusit sa aduca o crestere comparabila cu cele mai performante depozite la termen si peste multe dintre depozitele la termen din ofertele bancilor mai mari (mai putin generoase cu dobanzile), dar exista si o exceptie - iar aici putem vorbi de costuri mai mari de administrare puse in evidenta de activele mai reduse. 

Una peste alta, fondurile monetare raman un instrument de cash management mai degraba decat un vehicul de generare a castigurilor impresionante. 

Titluri de stat  sau fonduri de obligatiuni?

Pe partea fondurilor de obligatiuni am ales reperul de 3,5% dat de randamentul net aferent titlurilor de stat cu maturitatea de un an. Asta pentru a nu ridica stacheta prea sus, pentru ca la scadentele mai lungi randamentul urca peste 4%. 

Dupa 8 luni si jumatate ar fi trebuit deci sa avem cel putin 2,47% randament in dreptul fondurilor de obligatiuni. Or, din cele 12 fonduri active in acest segment, peste reperul de 2,47% s-au plasat patru dintre ele:Stabilo (+4,41%), BRD Obligatiuni (2,87%), Cetinvest Obligatiuni (2,86%) si OTP Obligatiuni Clasa I (2,64%). 

La polul opus, sunt  trei fonduri care inregistreaza performante negative: BRD Euro Fond (-1,5%),  BT Euro Obligatiuni (-0,7%) si OTP Euro Bond cu 1,6%. 

Cum de tocmai fondurile de obligatiuni in euro au inregistrat scaderi, in conditiile in care euro s-a apreciat fata de leu in 2020? Dobanzile la obligatiunile de stat in euro sunt acum apropiate de zero si o influenta negativa au avut-o si costurile de administrare. 

Fondurile de actiuni fata in fata cu BET-ul

Cine investea la bursa replicand structura principalului indice, BET, ar fi avut in 2020 o scadere a valorii detinerilor de 9,2%. 

Nu am luat in calcul comisioanele brokerilor aici, astfel incat ar fi mai potrivit sa operam din start cu o diminuare a valorii investitiei de aproximativ 10%. 

Vestea buna in acest caz este ca majoritatea fondurilor de actiuni au reusit sa bata BET-ul in ciuda costurilor de administrare, dovada ca experienta din spatele acestora a putut minimiza pierderile grabind exiturile in timpul marilor corectii din primavara si fortand revenirea pe pozitii cand pietele au dat semne de recuperare. 

Vestea rea este ca, in ciuda performantei superioare celei a BET, toate fondurile de actiuni sunt in prezent pe minus.

Cel mai performant fond de actiuni a fost FDI Piscador Equity Plus care a scapat aproape neatins (-1%), urmat  de BRD Global Clasa A cu o scadere a unitatii de fond de “doar” 3,2%, si de Raiffeisen Romania Actiuni (-3,4%), BT Maxim si BT Index Romania (-4,2%), etc. 

Au existat insa si doua fonduri care au depasit BET-ul la scaderi-Active Dinamic cu -11% si FDI Omninvest cu -12,5%. Faptul ca marea majoritate a fondurilor (13 din 15) au reusit sa ofere rezultate mai bune decat indicele BET denota ca, cel putin in ceea ce priveste investia in actiuni, beneficiul adus de experienta administratorilor merita fara dubii comisioanele de administrare percepute, in special atunci cand si pietele performeaza bine. 

Avantajele diversificarii

Premiantul clasei, fondul mutual cu rezultatele cele mai bune in 2020 este fondul diversificat flexibil OTP Global Mix Clasa L, cu o crestere de 6,6% in 2020.

Fondurile diversifiate au un portofoliu echilibrat si pot jongla cu mai multe categorii de active si cu ponderile alocate lor, ceea ce le permite maximizarea rezultatelor, in special in perioade de volatilitate pronuntata, cum s-a intamplat in 2020.

Mai multe informatii despre fondurile mutuale, gasiti in Ghidul Conso despre investitiile in fondurile mutuale

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul