Produsele financiare extrem de riscante tenteaza tot mai agresiv consumatorii insuficient educati financiar. De aceea, autoritatile interne si internationale, dar si principalele retele de socializare si motoare de cautare au anuntat masuri de protectie a consumatorilor si de limitare a publicitatii agresive pentru aceste produse.
Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF) a anuntat ca intentioneaza sa restrictioneze comercializarea, distribuirea sau vanzarea de optiuni binare si contracte pe diferenta (CFD), pentru a proteja interesele investitorilor, cu precadere a celor de retail.
“Intelegand riscul pe care il presupune investitia in instrumente financiare complexe si amploarea fenomenului CFD (contractelor pe diferenta) pe perechi valutare si al optiunilor binare, ASF a manifestat o preocupare constanta cu privire la problematica distribuirii acestor instrumente financiare. De altfel, proiectul de lege ce transpune in legislatia nationala prevederile MiFID II specifica in mod clar faptul ca este interzisa distribuirea in Romania, cu titlu profesional, catre unul sau mai multi clienti de retail sau consumatori a optiunilor binare, precum si a oricaror instrumente financiare cu o scadenta de maximum 48 de ore si care implica un anumit efect de levier al carui nivel va fi stabilit de ASF prin reglementari secundare", sustine presedintele ASF, Leonard Badea.
Numarul de reclamatii s-a redus dupa adoptarea masurilor
Acesta a mentionat ca, la ora actuala, exista tari membre din blocul comunitar care au introdus partial restrictii sau interdictii privind anumite instrumente financiare si modalitatea de distribuire a acestora. In urma introducerii acestor dispozitii, a scazut semnificativ numarul plangerilor inregistrate pe acest subiect.
Totodata, autoritatea europeana in domeniu, ESMA (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete) a decis sa interzica optiunile binare si sa restrictioneze CFD-urile pentru a proteja investitorii individuali si, de asemenea, a convenit asupra masurilor privind oferirea de contracte financiare pentru diferenta si de optiuni binare catre investitorii individuali din Uniunea Europeana (UE).
Investitorii pierd sume consistente din aceste tranzactii
Decizia ESMA a avut la baza analizele autoritatilor nationale competente cu privire la tranzactionarea CFD-urilor in diferite jurisdictii din UE, care arata ca 74-89% din conturile individuale de regula pierd bani din investitiile efectuate, cu o pierdere medie de la 1.600 de euro la 29.000 de euro per client. Analizele pentru optiunile binare au indicat de asemenea pierderi importante in conturile clientilor individuali.
Masurile convenite cuprind: optiuni binare - interzicerea comercializarii, distributiei sau vanzarii de optiuni binare catre investitorii individuali, si contracte financiare pentru diferenta - restrictionarea comercializarii, distributiei sau vanzarii de optiuni binare catre investitorii individuali.
Insa ESMA poate introduce numai masuri de interventie temporare, cu durata de trei luni, iar inaintea expirarii acestui interval va analiza daca trebuie extinse masurile de interventie pentru inca trei luni.
Misiunea ESMA consta in cresterea protectiei investitorului si promovarea pietelor financiare stabile.
Publicitatea la criptomonede, blocata de gigantii IT
In ceea ce priveste tranzactiile cu monede virtuale, dincolo de avertismentele autoritatilor locale si internationale, o serie de giganti in domeniul comunicarii (retele de socializare, motoare de cautare) au anuntat ca interzic reclamele la cripromonede.
Cel mai recent, Twitter a decis oprirea reclamelor la ofertele publice initiale de criptomonede si la vanzarile de token pe platforma sa.
Companiile Facebook si Google au interzis inca de la inceputul anului astfel de reclame, incercand astfel sa combata escrocheriile si fraudele. Companiile au invocat, in decizia lor, practicile comerciale inselatoare din anunturile care vorbesc despre afaceri fara riscuri, de faptul ca se pot face plati imediate catre oricine in lume, de discounturi de 15% sau de indemnul de a folosi fondul de pensie pentru a cumpara bitcoin.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News