Comisia Europeana a facut bilantul primelor sase luni de la adoptarea Planului de Actiune pentru Uniunea Pietelor de Capital si a publicat primul raport cu masurile luate pana acum. Potrivit unui comunicat de presa, primele masuri, respectiv cele care permit asiguratorilor sa investeasca in proiecte de infrastructura, produc deja efecte.
Totodata, propunerea legislativa de reluare a securitizarii pietelor financiare din Europa a fost agreata intr-un termen record de catre statele membre, in decembrie 2015.
O alta propunere vizeaza simplificarea prospectelor si reducerea poverilor pentru companiile care emit actiuni sau obligatiuni. Comisia spera ca aceasta propunere va fi agreata rapid de catre statele membre, se mai arata in comunicat.
De asemenea, s-a efectuat o evaluare a legislatiei in domeniul serviciilor financiare, pentru a se verifica daca aceasta sprijina cresterea economica in Uniunea Europeana, se mai arata in comunicatul Comisiei.
Consultare publica pe restructurare si insolventa
Pentru viitorul apropiat, se are in vedere lansarea unei consultari publice pe tema restructurarii afacerilor si insolventei, pentru a aborda problemele care, pe termen lung, afecteaza locurile de munca si cresterea economica in UE.
Totodata, vor fi intrerpinse noi actiuni pentru promovarea pensiilor private.
CE vrea revizuirea legislatiei privind fondurile de investitii
In plus, Comisia va publica, in curand, un raport cu privire la evolutia pietelor de ”crowdfunding” in UE. In acelasi timp, vor fi propuse masuri pentru stimularea pietelor europene de ”venture capital” (fonduri de investitii in start-up-uri sau afaceri mici – n.r.), inclusiv o revizuire a legislatiei in domeniu.
”De asemenea, vom lansa o consultare publica pentru a obtine propuneri de imbunatatire a regulilor privind activitatea transfrontaliera a fondurilor de investitii”, se mai arata in comunicat.
Comisarul european pentru Stabilitate Financiara, Jonathan Hill, responsabil cu realizarea Uniunii pietelor de Capital, sustine ca raportul CE arata ca implementarea masurilor este in graficul stabilit.
Uniunea Pietelor de Capital reprezinta un element important in strategia Comisiei Europene de sprijinire a locurilor de munca, a cresterii economice si a investitiilor. Obiectivele Uniunii constau in diversificarea si a amplificarea sursele de finantare si in asigurarea liberei circulatii a capitalurilor in piata unica si utilizarea acestora in scopuri productive.
Comisia Europeana a adoptat, pe 30 septembrie 2015, Planul de Actiuni pentru construirea Uniunii, care contine 33 de masuri necesare pentru integrarea pietelor de capital din UE pana in 2019.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News