Certinvest va lansa in perioada urmatoare, un fond inchis de investitii denominat in euro, care va avea un portofoliu axat pe investitiile in opere de arta romaneasca. Durata de existenta a fondului este de 3 ani, estimandu-se atingerea unui randament de minim 15% pe an.
Fondul Certinvest Arta Romaneasca este primul fond de acest gen de pe piata locala, care va investiti 65% din portofoliu in arta romaneasca de patrimoniu. O pondere de 15% va fi directionata in avangarda romaneasca de circulatie internationala, 10% in opera apartinand artistilor contemporani romani in curs de lansare internationala, iar restul de 10% - in opere ale vechilor maestri romani din secolele XVIII-XIX.
“In ultimii ani, arta a devenit un activ de refugiu, fiind o investitie pe termen lung si stabila. Fondul se adreseaza investitorilor interesati de arta, dar care nu au suficiente resurse pentru a cumpara direct si celor care vor sa isi diversifice portofoliul”, a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
El spune ca in 2009, arta reprezenta aproximativ 25% din totalul ‘investitiilor emoţionale’ ale persoanelor cu venituri ridicate.
Conform statisticilor oferite de Certinvest, indicele Pietei Romanesti de Arta (afisajul jocului bursier petrecut in cadrul licitatiilor de arta) a inregistrat un randament mediu in euro de aproximativ 27% in ultimii 15 ani.
Randamentul mediu la nivel de piata este asteptat sa se ridice pana la 30-35% in urmatorii 3 ani, crede Manuela Plapcianu, CEO la casa de licitatii ArtMark.
Ea estimeaza ca valoarea tranzactiilor ar putea urca cu aproximativ 5 milioane de euro pe an, atingand 25-30 milioane euro in 2013. Plapcianu afirma ca piata de arta a crescut de la 1 milion de euro in 1995 la 8 milioane euro in 2010.
Cine poate investi in acest fond?
Fondul se adreseaza investitorilor cu disponibilitati de minimum 5.000 euro, echivalentul a 2 unitati de fond. Durata de existenta a fondului a fost fixata la 3 ani, cu posibilitate de prelungire cu 1 an.
“Acesta reprezinta un proiect-pilot, iar in functie de rezultate ar putea fi lansat un fond similar, cu o perioada de existenta mai mare, de 5 ani, si care sa fie listat la bursa”, a precizat Voicu.
Cei care vor investi in acest fond, in oricare dintre primele 3 perioade de subscriere, nu vor plati niciun comision de subscriere. In plus, acestia pot beneficia de mai multe facilitati suplimentare, precum:
• pot inchiria operele de arta aflate in portofoliul fondului (in limita de 150% din unitatile de fond subscrise si cu suportarea costului asigurarii operelor de arta dorite);
• beneficiaza de comisioane de tranzactionare reduse atunci cand cumpara sau vand opere de arta prin intermediul caselor de licitatii din Romania cu care colaboreaza fondul;
• pot cumpara opere apartinand fondului in conditii preferentiale, la momentul lichidarii portofoliului acestuia.
Fondul nu a primit inca autorizarea CNVM, fiind depuse documentele in vederea primirii avizului necesar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News