top banner

Comisia Europeana propune un cadru legal pentru instrumentele derivate

20 Octombrie 2011 | Autor: Conso

Comisia Europeana a venit cu o serie de propuneri de revizuire a directivei MiFID. Printre acestea se numara reglementarea platformelor pe care se tranzactioneaza instrumente derivate standardizate.
MiFID, directiva privind pietele instrumentelor financiare, formulase deja dispozitii privind sistemele multilaterale de tranzactionare si pietele reglementate, insa directiva revizuita va introduce o noua platforma de tranzactionare in acest cadru legislativ: sistemele organizate de tranzactionare (Organised Trading Facility - OTF).
Acestea sunt platforme organizate, nereglementate in prezent, dar care joaca un rol din ce in ce mai important.
Directiva MiFID revizuita  va permite in continuare existenta unor modele comerciale diferite, dar va garanta atat obligativitatea functionarii tuturor locurilor de tranzactionare conform acelorasi reguli de transparenta cat si atenuarea conflictelor de interese.
Totodata, pentru a facilita accesul IMM-urilor la pietele de capital, propunerile au in vedere crearea unei etichete specifice pietelor IMM-urilor, pentru ca platformele sa poata raspunde nevoilor acestora.
Prin introducerea categoriei OTF-urilor, masurile propuse vor spori transparenta activitatilor de tranzactionare pe pietele de capital, inclusiv pe „pietele opace” (dark pools) (volume de tranzactionare sau lichiditati indisponibile pe platformele publice).
Derogarile vor fi permise doar in conditiile prevazute de lege. Se va introduce de asemenea un nou regim de transparenta a tranzactiilor pentru piete altele decat cele de capital (adica pietele obligatiunilor, ale produselor financiare structurate si ale instrumentelor financiare derivate).
In plus, datorita cerintelor nou introduse referitoare la reunirea tuturor datelor de piata intr un singur loc, investitorii vor avea o imagine de ansamblu a tuturor tranzactiilor din UE, fapt ce le va inlesni luarea unei decizii in cunostinta de cauza.
Propunerile constau intr-o directiva si un regulament, ele avand ca obiectiv sporirea eficientei, rezistentei si transparentei pietelor financiare si intarirea protectiei investitorilor. Noul cadru va largi, de asemenea, competentele de supraveghere ale autoritatilor de reglementare si va oferi norme clare de operare pentru toate activitatile de tranzactionare. Discutii similare se desfasoara in prezent in Statele Unite si in alte mari centre financiare ale lumii.
Propunerile urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare. Odata regulamentul adoptat, directiva si normele tehnice necesare pentru implementarea acesteia se vor aplica de la aceeasi data.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul