Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incaseaza, si anul acesta, dividende generoase de la companiile de stat listate. Acestea au primit, si pentru 2018, “recomandarea” de la Guvern de a acorda dividende pana la limita a 90% din profitul inregistrat anul trecut. Majoritatea companiilor au si anuntat ca se conformeaza.
Societatea Nationala de Gaze (SNG) Romgaz propune un dividend de 4,99 lei/actiune din profitul de anul trecut, dar si din rezervele anilor anteriori. Din dividendul total, 4,34 lei vor fi distribuiti din profitul net inregistrat in anul 2017, in vreme ce 0,65 lei reprezinta distributia din rezultatul reportat. In aceste conditii, dividendele cuvenite actionarilor vor totaliza 1,67 miliarde de lei, adica 89,7% din profitul net inregistrat anul trecut.
Nuclearelectrica demonstreaza chiar exces de zel si propune actionarilor distribuirea a peste 90% sub forma de dividende din profitul net din 2017, care a fost de 303 milioane de lei. Decizia este contestata de specialisti, care sustin ca societatea are mare nevoie de investitii pentru rentabilizarea activitatii.
Si la Electrica este de asteptat un dividend brut in valoare de 0,7237 lei pe actiune, pentru rezultatul obtinut in 2017, rata de distributie a profitlui ajungand, in acest caz, la 95%.
La randul sau, Oil Terminal, desi a raportat o scadere a profitul net cu 67%, a propus un dividend de 0,007 lei/actiune, la o rata de distributie a profitului de 82%.
Exista si contraexemple...
Turbomecanica, insa, anunta un divided de 0,0242 lei/actiune, ceea ce reprezinta, insa, alocarea sub forma de dividende a doar 65% din profitul inregistrat in 2017, de 13,65 milioane de lei.
Pana in acest moment doar Transgaz a anuntat ca nu va tine cont de “recomandarea” Guvernului, si va acorda sub forma de dividende doar 50% din profitul pe 2017, nu 90%, motivand aceasta decizie prin faptul ca o alocare mai mare de dividende atrage imposibilitatea companiei de a finanta proiectele de dezvoltare strategice.
Mai mult, reprezentantii pietei de capital sustin ca este posibil ca anul acesta companiile de stat sa vireze la buget si dividende speciale, ca si in 2017, din rezervele constituite in anii anteriori, din cauza cheltuielilor publice ridicate, care nu pot fi sustinute doar din incasarile uzuale.
Decizia autoritatilor, adoptata la inceputul anului 2017 si prelungita si in 2018, de a forta companiile de stat sa acorde dividende de pana la 90% din profit si, in plus, dividende speciale din rezerve, a favorizat investitorii care detin actiuni la aceste companii, insa a starnit si reactii adverse, avand in vedere necesarul de investitii la cele mai multe din companiile vizate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News