Investitia in actiunile unei companii pentru incasarea dividendelor poate permite obtinerea unui profit rapid pe termen scurt. Cum sezonul anunturilor privind dividendele este in plina desfasurare, Conso.ro iti arata la ce trebuie sa fii atent pentru ca investitia sa fie rentabila.
La inceputul fiecarui an, companiile decid daca doresc sa distribuie o parte din profitul obtinut in anul anterior sub forma de dividende. Procedura este urmatoarea: consiliul de administratie propune un anumit nivel al dividendului, care trebuie apoi aprobat de actionari, in cadrul unei adunari generale (AGA).
In cadrul acestor anunturi, investitorii trebuie sa fie atenti la doua aspecte:
- Dividendul net pe actiune, care se obtine prin scaderea impozitului de 16% din dividendul brut;
- Data de inregistrare - data la care trebuie sa aveti actiuni in portofoliu, pentru a beneficia de dividende.
E bine de stiut ca plata dividendului nu se va face la data de inregistrare, ci cu cateva luni de intarziere, conform hotararii AGA.
De exemplu, VAE Apcarom a propus recent un divident brut pe actiune de 0,22 lei (net: 0,1848 lei), data de inregistrare fiind 6 mai 2011. Prin urmare, in cazul in care adunarea generala va aproba aceasta propunere, fiecare persoana care detine o actiune la data de 6 mai 2011 va avea dreptul sa incaseze un dividend.
Cand este investitia rentabila?
Investitia intr-o actiune doar in scopul incasarii dividendului consta in cumpararea actiunii inainte de data de inregistrare si vanzarea ei dupa acea data. Principala problema a acestei strategii o reprezinta pretul de vanzare, care nu este cunoscut.
Riscul este ca pretul actiunii sa scada mai mult decat valoarea dividendului, astfel incat investitia va genera o pierdere de termen scurt. De aceea, strategia nu este recomandata daca estimati ca piata bursiera ar putea intra pe o panta de scadere pe termen scurt.
Un alt element de care trebuie tinut cont este ca, de regula, pretul unei actiuni creste atunci cand se anunta plata unor dividende. In acest mod, pretul inglobeaza deja viitoarele dividende, urmand a avea loc o corectie imediat dupa data de inregistrare. Daca pretul actiunii a crescut cu valori care depasesc dividendele ce urmeaza a fi incasate, investitia devine riscanta, deoarece vanzarea actiunilor s-ar putea face la un pret prea mic, pentru a genera profit.
Totodata, trebuie tinut cont si de comisioanele de tranzactionare, care se platesc atat la cumpararea cat si la vanzarea actiunii.
Revenind la exemplul cu VAE Apcarom (APC), pretul actiunii inainte de anuntul cu privire la intentia de a distribui dividende era 0,65 lei pe actiune. Ulterior, pretul a urcat pana la 0,95 lei. Asa cum se poate observa, cresterea a fost de 0,3 lei pe actiune, depasind valoarea dividendului net (0,1848 lei).
Sa presupunem ca, atat la vanzare cat si la cumparare, se plateste un comision de tranzactionare de 1%. Pentru ca investitia sa nu produca pierdere trebuie ca dividendul net sa acopere o posibila corectie a pretului dupa data de inregistrare, inclusiv costul tranzactiilor.
O prima metoda este sa analizam pretului curent de cumparare, pentru a identifica la ce pret minim ar trebui apoi revanduta actiunea.
Daca se cumpara actiunea la 0,95 lei, atunci investitia aduce profit daca pretul de vanzare nu scade sub 0,748 lei. Orice vanzare la un pret mai mare de acest nivel face ca strategia sa aduca profit.
O alta solutie este de a porni de la ipoteza ca, dupa data de inregistrare, pretul va reveni la valorile anterioare anuntului. Acesta va fi pretul la care investitorul isi va vinde actiunile. In acest mod, se poate stabili care este pretul optim de cumparare.
Titlurile APC se tranzactionau pana la data anuntului la 0,65 lei. Daca se merge pe ipoteza ca pretul va reveni la acest nivel dupa data de inregistrare, atunci pretul de cumparare nu ar trebui sa depasesca 0,85 lei. Orice pret de cumparare mai mic de acest nivel, permite obtinerea unui profit, ca urmare a incasarii dividendului.
Decizia de investitie depinde, in cele din urma, de modul in care fiecare investitor anticipeaza ca va evolua pretul actiunilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News