top banner

De ce datul cu banul poate sa fie mai profitabil decat investitia in CFD-uri

11 Noiembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

De ce datul cu banul poate sa fie mai profitabil decat investitia in CFD-uri

Apetitul pentru investitii speculative si toleranta la risc sunt maxime pe final de ciclu economic si monetar, desi cei care reusesc sa nu piarda bani fac parte dintr-o minoritate destul de restransa. 
Despre criptomonede a auzit toata lumea, iar mitul imbogatirii peste noapte este bine intretinut prin povesti de succes abil promovate. 

Pe langa celebrul Bitcoin, apar peste noapte tot soiul de monede ce par o gluma la inceput, dar care se dilata apoi repede la capitalizari de miliarde de dolari.

Sunt insa si glume proaste, precum SQUID, o criptomoneda inventata pornind de la filmul Jocul Calamarului, care s-a dovedit repede o frauda. 

Cum nu sunt putini cei care vor sa profite de acest trend, eventual folosind efectul de levier al contractelor pe diferenta de curs (CFD), au aparut si webinarii care sa ii invete abc-ul acestei “investitii”. 

Trei din patru speculatori ajung sa isi piarda banii

Pe pagina unui astfel de curs – Tranzactionarea crypto prin CFD, promovat de un broker care il are pe home page-ul site-ului sau pe un foarte cunoscut antrenor de fotbal care indeamna la tranzactionare, exista in final o avertizare, obligatorie pentru aceste produse cu risc deloc neglijabil (asa cum in cazul fondurilor mutuale promovarea trebuia sa contina avertizarea ca performantele din trecut nu reprezinta o garantie a celor viitoare). 

“CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca intelegeti modul in care functioneaza CFD-urile si daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.”

O avertizare similara gasim si pe site-ul altui broker care se promoveaza extrem de agresiv. 

“68% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani cand tranzactioneaza CFD-uri prin intermediul acestui furnizor”. 

Cu alte cuvinte, aproape 3 din 4 speculatori pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri. 

De ce se intampla asta, daca e vorba de un pariu pe o diferenta de curs, cu doua sensuri? De ce nu exista macar 50% dintre investitori in castig, ca la datul cu banul, de vreme ce ce nu exista si optiunea a treia care sa dilueze sansele de a nimeri sensul corect, ca la pariurile sportive pe fotbal (castiga gazdele, oaspetii sau meci egal)? 

Efectul marjei  

Contractele pentru diferenta (”CFDs”) sunt produse care se supun efectului de levier si presupun un nivel de risc ridicat, intrucat chiar si miscarile minore de pret ale activului suport va pot afecta contul. Balanta contului poate fi pierduta in totalitate-se mentiona in pagina de promovare a cursurilor unuia dintre brokeri. 

Cu alte cuvinte, “investitorul” depune o garantie (marja) si apoi suporta oscilatiile de pret ca si cum ar fi investit intreaga suma. 

La o marja de 10%, de exemplu, cine investeste intr-un CFD si prinde o crestere de 10% a activului suport corect anticipata, isi dubleaza banii sau poate pierde totul daca e surprins pe contrasens de piata. Inainte de a se intampla asta, va primi un apel in marja, fiind chemat sa completeze garantia, in caz contrar urmand sa ii fie inchisa pozitia. 

Iar in acest mod se pot pierde bani mai multi decat s-au investit initial, in ipoteza in care investitorul nostru vrea sa isi mentina pozitiile, iar piata se incapataneaza sa mearga in sens contrar. 

De ce marea majoritate pierd, de ce nu avem macar un 50% sansa de profit, ca la un joc de noroc clasic, precum datul cu banul? 

Pentru ca cei mai multi astfel de jucatori vor sa castige mult mobilizand marje reduse, deci se expun unui efect de levier apreciabil. 

Daca s-ar folosi o marja de 50%, culegand profiturile cand piata ne da dreptate si apoi lasand cotatiile sa isi revina cand nu nimerim sensul corect, in timp am putea iesi pe plus pentru ca probabilitatea unei corectii majore, de 50% din valoarea activului suport nu este foarte mare, mai ales pe perechile valutare sau pe actiuni (nu insa si pe piata crypto!). 

Cum insa cei care se joaca aici vor sa faca dintr-un dolar 10, si asta foarte repede, cel mai des ajung sa piarda si dolarul lor sau chiar mai multi dolari pe care ii aduc suplimentar, in speranta ca piata le va da pana la urma dreptate. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul