Bursele din intreaga lume au inregistrat corectii puternice in ultimele zile, pe fondul ingrijorarilor privind criza datoriilor. BCE si bancile centrale din grupul G7 au anuntat ca vor sustine pietele, insa chiar daca scaderile vor fi stopate pe bursele internationale, BVB va reactiona cu intarziere, spun brokerii.
Reducerea ratingului SUA la AA+ de catre agentia Standard&Poor’s, impreuna cu noile ingrijorari aparute in legatura cu situatia datoriilor suverane din Italia si Spania, care continua sa se inrautateasca, au luat cu asalt bursele din intreaga lume, ducand la corectii puternice generalizate.
“Increderea investitorilor a scazut foarte mult, iar acest lucru este cel mai important factor care influenteaza directia burselor. Investitorii se asteptau ca Congresul american sa continue injectia de capital in economie, insa noul plan adoptat contine in special masuri de reducere a deficitului bugetar si a cheltuielilor in urmatorii ani. Prin urmare, este oarecum fireasca reactia negativa a investitorilor in momentul in care realizeaza ca tiparirea de bani ar putea inceta”, a explicat Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.
Brokerii nu vad o imbunatatire convingatoare a situatiei in perioada urmatoare nici pe pietele europene, in ciuda ultimelor declaratii aparute din partea Bancii Centrale Europene care este dispusa sa cumpere obligatiuni ale Spaniei si Italiei in incercarea de a evita contagiunea datoriilor suverane si catre alte tari.
Pentru ca increderea investitorilor sa fie recastigata, este nevoie de o colaborare internationala, a mai punctat Irimin.
“Chiar daca vor exista cresteri pe bursele mature, la noi bursa isi va reveni cu intarziere, intrucat investitorii locali nu reationeaza atat de prompt ca cei straini”, a subliniat acesta.
Iulian Panait, presedinte la KTD Invest, spune ca este totusi foarte probabil sa avem interventii efective in piete din partea ministerelor de finante si ale bancilor centrale G7, fie direct, fie sub camuflajul unor institutii partenere.
“Putem reitera ca este o perioada nefavorabila pentru investitorii de portofoliu si ca chiar daca interventiile G7 vor impiedica o cadere masiva a pietelor, trendul pe termen mediu ramane negativ atat pe pietele din Europa cat si din America”, a afirmat Panait.
Expunerea pe actiuni ar trebui redusa
Brokerii avertizeaza ca volatilitatea va fi crescuta in urmatoarea perioada, pietele urmand sa reactioneze intens la vestile care vor aparea in piata.
Daca pentru investitorii care se gandesc sa intre acum in piata, brokerii sunt de parere ca acesta este un moment ideal avand in vedere discounturile actuale inregistrate de actiuni sunt mari, pentru investitorii aflati deja in piata, situatia este opusa.
“Fiecare investitor trebuie sa-si faca propriile calcule, pentru a nu reactiona nepregatiti la evolutiile viitoare ale pietei. Actiunile vor fi foarte volatile in perioada urmatoare, astfel ca un investitor trebuie sa se gandeasca: daca rezist la o scadere de 10%, pot ulterior sa resist la una de 20%?”, puncteaza Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.
In acest sens, el este de parere ca investitorii care au nevoie de lichiditati si se sperie la scaderi bruste si puternice de actiuni, ar trebui sa-si reduca expunerea pe actiuni.
“E nevoie de precautie. Investitorii ar trebui chiar sa incerce sa se repozitioneze si sa-si asigure o parte din cash. In aceste moment, nu este indicat sa se actioneze la impuls in momentul aparitiei unei noi stiri negative. Fiecare ar trebui sa analizeze foarte bine propria situatie inainte de a actiona”, a adaugat Irimin.
Vineri, indicele pan-european FTSEurofirst 300 a cazut la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni si a inregistrat cea mai mare scadere saptamanala din ultimii trei ani, pe un volum dublu fata de media ultimelor 90 de sedinte. De asemeneam indicele american S&P 500 a incheiat cea mai slaba saptamana din ultimii doi ani, au punctat analistii de la BT Asset Management.
Evolutia negativa a continuat si in deschiderea sedintei de tranzactionare de luni, insa pierderile au fost mai reduse dupa declaratiile Bancii Centrale Europene si ale bancilor centrale din grupul G7.
Usoara revenire a optimismului nu a durat insa mult, astfel ca in jurul dupa-amiezei, corectiile au inceput din nou sa se accentueze. Indicele britanic (FTSE 100) si cel francez (CAC40) pierdeau amandoi aproape 2%. Indicele german (DAX) se deprecia cu 4%, iar pe pietele asiatice scaderile ajungeau pana la 2,2%.
Pe bursa de la Bucuresti, indicele general al pietei (BET-C) afisa o scadere de aproape 5% la mijlocul sedintei de luni, dupa ce saptamana anterioara a suferit pierderi semnificative.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News