Subdezvoltarea BVB este unul din factorii principali care ii face pe investitorii straini sa reclame discounturi exagerate pentru a detine active romanesti, precum actiuni emise de Fondul Proprietatea sau de SIF-uri, spun analistii BCR.
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si ale celor 5 SIF-uri se tranzactioneaza la discounturi de peste 60% raportat la activul net unitar.
In comparatie, fondul inchis de investitii
romanesc Reconstruction Capital II (RC2), ce face investitii de tip private equity (in societati nelistate) cu precadere in Romania, dar care este listat la bursa de la Londra, se tranzactioneaza cu un discount sub 35%, afirma Mihai Caruntu, sef al departamentului de cercetare din cadrul BCR.
“Nu consider ca acest fond are caracteristici diferite fata de Fondul Proprietatea sau SIF-uri. Riscul de tara este acelasi, puncte slabe fata de celelalte fonduri nu are, astfel ca diferenta intre aceste fonduri este data de dimensiunea si vizibilitatea bursei locale”, a subliniat Mihai Caruntu, cu ocazia unui seminar organizat de BCR.
Numarul investitorior individuali este firav, mai putin de 100.000 de persoane fizice fiind active anual la BVB. Lunar, abia daca se strang 10.000 investitori. In plus, investitorii institutionali de tipul fondurilor mutuale si de pensii prefera sa faca plasamente pe pietele externe decat pe bursa de la Bucuresti.
"Fondurile mutuale influenteaza foarte putin cotatiile la bursa, intrucat BVB este prea mica chiar si pentru dimensiunea lor redusa. Prin urmare, exista o dependenta ridicata a cotatiilor la bursa de capitalul strain, care reprezinta singura sursa de stabilitate pe termen lung”, a precizat seful departamentului de cercetare din cadrul BCR.
Toate acestea contribuie la lichiditatea zilnica sensibil mai mica a principalelor actiuni de la bursa fata de rulajul mediu de peste 15 milioane euro pe sedinta a unor emitenti din Europa Centrala si de Est, precum KGHM, OMV, PKO, BP, CEZ, Bank Pekao.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News