Bancpost urmeaza sa vanda un nou fond mutual, domiciliat in Luxembourg, al carui randament este legat de evolutia indicelui Eurostoxx 50, ce reflecta tendinta celor mai mari 50 de companii zona euro. Investitorii se pot astepta la un randament maxim de 13%, in timp ce pierderea maxima este de cel mult 5% din capital.
Noul fond este denumit Bancpost (LF) Special Purpose Equity Formula Bonus, fiind denominat in lei. El permite investirea economiilor pe o perioada de 1 an.
Randamentul obtinut de clienti este legat de evolutia indicelui Eurostoxx 50, de pe piata din Frankfurt. In cazul in care peste 1 an, indicele va prezenta o crestere pozitiva atunci randamentul obtinut de clienti este 10%. Daca indicele creste cu mai mult de 10%, atunci randamentul primit de clienti urca la 3%.
In situatia in care indicele inregistreaza o evolutie negativa, clientii au garantia ca vor primi inapot cel putin 95% din valoarea capitalului investit.
“Eurostoxx 50 reflecta evolutia economiei zonei euro pe ansamblu iar perspectivele sunt pozitive”, a motivat Daniel Stifter, director in cadrul Bancpost, alegerea indexului pentru stabilirea randamentului.
El a precizat ca produsul este destinat tuturor categoriilor de clienti, de la persoane fizice pana la investitori insititionali, fara a exista o valoare maxima a unitatilor ce pot fi subscrise in perioada 4 martie – 1 aprilie.
Suma minima a fost insa coborata pana la 10 lei, valoarea unei unitati de fond, iar pana pe 1 aprilie nu se percepe comision pentru subscriere. Clientii trebuie sa isi deschida insa un cont curent la Bancpost.
“Dupa aceasta data urmeaza sa stabilim, in functie de evolutia pietei un comision la subscriere pentru cei care doresc sa cumpere unitati ulterior”, a precizat Stifter.
Depozite colaterale pentru cei mai tematori
“Nivelul educatiei financiare in Romania variaza foarte mult. Tocmai din aceasta cauza dorim sa oferim produse pe care, chiar daca clientul nu le intelege pe deplin, are certitudinea ca nu isi asuma riscuri foarte mari”, a explicat Aris Xenofos, presedintele societatii de administratore a fondurilor EFG Eurobank.
Pentru clientii pe care ii sperie posibilitatea pierderii unui procent de 5% din suma investita, Bancpost ofera posibilitatea constituirii unui depozit colateral. Depozitul poate avea maximum aceeasi valoare cu suma investita in fondul mutual, si urmeaza a fi remunerat cu o dobanda la lei de 8,5% pentru a acoperi posibila pierdere.
Banii atrasi din vanzarea unitatilor de fond urmeaza a fi plasati in depozite la banci si in instrumente derivate.
“Pentru a putea pune pe picioare un astfel de fond este in general necesara o suma de 20, 30 sau 50 milioane euro. Dar noi am putut negocia cu partnerii obtinerea unor facilitati si pentru sume mai mici”, a precizat Xenofos, fara a da o estimare a sumelor pe care se asteapta sa le stranga de la investitorii romani.
“Vom testa si reactia pietei. Colegii din retea au fost bine informati despre consultanta pe care trebuie sa o dea clientilor. Speram sa depasim acel prag traditionalist al economisirii in depozite”, a mentionat Stifter.
Eurostoxx 50 a fost relativ stabil in ultimele luni
Indicele Eurostoxx 50 a intrat pe o panta puternic descendenta inca de la inceputul anului 2008 si a scazut de la peste 4.500 de puncte la un minim de 1.765 de puncte, in martie 2009.
In prezent, indicele se regaseste la nivelul de 3.000 de puncte, unde s-a mentinut relativ stabil incepand din toamna lui 2009.
Data de referinta fata de care se va calcula variatia indicelui, in cadrul produsului oferit de Bancpost, este 4 aprilie 2011. Mai exact, daca la exact 12 luni fata de aceasta data, Eurostoxx 50 este cu 10% mai mare, clientii obtin un randament de 13%.
Evolutia indicelui Eurostoxx -50
sursa: www.stoxx.com
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News