Referendumul din Marea Britanie din 23 iunie, in care englezii sunt chemati la urne pentru a decide daca tara lor ramane sau paraseste Uniunea Europeana, este in centrul atentiei finantistilor lumii. Pietele financiare reactioneaza la fiecare stire legata de acest subiect, iar sondajele de opinie, oricum controversate, agita si mai mult apele.
Desi in ultima zi a acestei saptamani situatia s-a mai calmat, avand in vedere suspendarea campaniei pentru referendumul de saptamana dupa uciderea laburistei Jo Cox in timpul unei intalniri cu alegatorii, incertitudinea ramane maxima.
Calm aparent pe pietele financiare
Preturile petrolului au revenit vineri pe crestere, dupa sapte zile de scaderi consecutive. Totodata, atenuarea sentimentului de aversiune fata de risc se face simtita si pe pietele de capital, care s-au intors in teritoriu pozitiv si inregistreaza castiguri de peste 2%.
Si principalele burse europene consemnau aprecieri substantiale in ultima sedinta a saptamanii, sprijinite de aprecierea actiunilor bancare.
"Vedem o usoara revenire, poate pentru ca investitorii descarca unele pozitii short, insa cu siguranta nu va fi o cursa linistita in zilele dinaintea referendumului din 23 iunie. Trebuie sa ne pregatim pentru o noua perioada de volatilitate crescuta", sustine un analist citat de Reuters.
Lira sterlina a revenit usor de la minimul ultimelor doua luni fata de dolar
Totodata, lira sterlina a revenit usor fata de dolar de la minimul ultimelor doua luni inregistrat joi, dupa ce un sondaj de opinie a indicat un avans de 6 puncte procentuale pentru tabara pro-Brexit.
In Romania, Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,4%, cu toate sectoarele pe verde, iar leul s-a apreciat in fata euro, a dolarului si a franculul elvetian, dupa o perioada de scaderi semnificative.
Eventualitatea unui Brexit ingrijoreaza intreaga lume financiara. Unele dintre cele mai mari banci centrale ale lumii au avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE poate avea consecinte economice negative.
Investitorii fug de actiunile bancilor inaintea referendumului, astfel ca titlurile Deutsche Bank au atins, in aceasta saptamana, cel mai redus nivel din istorie.
Bancile centrale sunt prudente in asteptarea rezultatului din UK
Banca Centrala Europeana se teme ca avansul economic din zona euro, inima proiectului de uniune europeana, este in pericol din cauza referendumului din Marea Britanie.
In acelasi context, al incertitudinilor legate de statutul Marii Britanii de membru al UE, Rezerva Federala Americana (Fed) a amanat, saptamana aceasta, majorarea dobanzii de politica monetara, desi anuntase la inceputul anului ca are in vedere doua astfel de operatiuni in 2016.
Si FMI avertizeaza ca o iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana risca sa provoace o crestere a euroscepticismului si sa deschida o “indelungata perioada de incertitudine” financiara.
Potrivit acestei institutii, proiectul european a fost fragilizat deja de divizarile aparute in cursul crizei refugiatilor si a restabilirii partiale a controalelor la frontiere.
La nivelul cetatenilor, in timp ce englezii care inclina catre o iesire a tarii lor din Uniune, din cauza cresterii numarului de imigranti, acestia din urma sunt preocupati de faptul ca isi vor pierde slujbele dobandite in Marea Britanie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News