In fiecare an Intercapital Invest studiaza nivelul mediu al comisioanelor de tranzactionare pe piata de capital din Romania. Sondajele noastre iau in calcul toti intermediarii autorizati pe piata noastra de capital si se deruleaza, de regula, in prima parte a anului. M-am gandit ca ar fi util sa public evolutia acestor comisioane in timp.
Mai jos prezint evolutia nivelului comisioanelor de tranzactionare pentru o investitie de 100.000 lei, pentru conturi asistate de broker (comisionul anului 2004 este estimat pornind de la 1,41% pentru 50.000 lei investiti, iar cel al anului 2007 este estimat pornind de la 0,91% pentru 200.000 lei investiti - in acesti ani sondajul nu a inclus o investitie de 100.000 lei):
Desigur, dintr-un anumit punct de vedere toate valorile de mai sus reprezinta estimari, pentru ca serviciile oferite de intermediari nu sunt intotdeauna perfect comparabile, iar in unele cazuri comisionul se poate negocia; cu toate acestea, cred ca este una corecta.
Conform graficului de mai sus, in perioada 2004-2007 comisionul mediu de tranzactionare a scazut cu 17%. Scaderea este normala si rezonabila, daca luam in calcul cresterea valorii medii zilnice a tranzctiilor la BVB in acest interval. Mai departe, nivelul de comision a continuat sa scada si dupa declansarea crizei: in conditiile in care valoarea tranzactiilor a scazut cu 60% in intervalul 2007 - 2010, comisionul de tranzactionare a continuat sa scada la randul sau, reducerea fiind de 24% in acest interval. Anul 2011 a adus o scadere suplimentara, de la un nivel mediu de 0,77% in 2010 la 0,71%.
Ca idee generala, reducerea comisioanelor nu este un lucru rau. Pe orice piata concurenta trebuie sa duca la servicii din ce in ce mai bune, oferite la costuri din ce in ce mai reduse pentru clienti. Cu toate acestea, trebuie sa evitam scenariul in care, dupa scaderi succesive de comision, sa ajungem la servicii din ce in ce mai slabe oferite la costuri din ce in ce mai reduse pentru clienti.
Banii la bursa nu se castiga din economii de cateva zecimi de procent la comisionul de tranzactionare, ci din recomandari inspirate si utile. O recomandare de vanzare in anul 2008 facea mai mult decat o reducere de comision oricat de semnificativa (la fel ca si o recomandare de cumparare astazi, cand se intrevede iesirea din criza). In plus, conteaza si infrastructura pe care o firma de brokeraj o pune la dispozitia clientilor sai: siguranta tranzactiilor, platformele de tranzactionare si research, rapoarte de analiza, aplicatii bursiere, cursuri si seminarii, etc.
De multe ori se fac comparatii intre nivelul comisioanelor de pe piata de capital din Romania si al celor de pe piete precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Insa tranzactiile de pe acele piete sunt de multe ori mai mari decat in Romania; daca, in conditiile unor tranzactii mici, si comisioanele ar fi foarte mici, atunci intermediarii din Romania nu ar mai avea resursele necesare pentru a oferi valoare adaugata pentru investitori, si ar ramane doar simpli executanti ai ordinelor acestora (ceea ce in sine nu este rau, insa investitorii trebuie sa aleaga intre costuri minime si valoare adaugata; nu pot exista ambele simultan).
In definitiv, scaderea excesiva a comisioanelor ii costa tot pe clienti:
1. in mod indirect, prin scaderea resurselor intermediarilor pentru research, recomandari, sisteme si platforme, educatie financiara si valoarea adugata;
2. in mod direct: pentru a compensa scaderea comisionului de baza, unii intermediari adauga la acesta taxe si costuri suplimentare: comisionul perceput de CNVM taxat separat, taxe lunare de administrare a contului, taxe de transfer de actiuni, etc (in mod normal, toate acestea ar trebui incluse in comisionul de baza).
Prin urmare, la fel ca pentru orice alt tip de serviciu, investitorii trebuie sa sa inteleaga in mod exact cat platesc si ce primesc de la firma lor de intermediere la bursa; lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News