top banner

Femeile obtin randamente mai bune decat barbatii

11 Martie 2015 | Autor: Conso

Femeile fac mai putine tranzactii decat barbatii, dar obtin, in medie randamente mai bune, sunt orientate catre investitii pe termen lung, cu un grad de risc mai redus si cer sfatul unor specialisti atunci cand investsc mai mult decat barbatii. Cu toate acestea, lumea financiara este dominata de barbati, reiese dintr-o analiza Certinvest.
In randul clientilor Certinvest, femeile detin o pondere de 41%, manifestand preferinta pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. In fondurile diversificate si de actiuni, femeile reprezinta 42%, reiese din datele companiei.
Potrivit analizei citate, pe piata romaneasca de capital, in ultimii ani se observa o crestere a numarului de femei care investesc in fonduri de investitii prin intermediul societatilor de administrare a investitiilor si o toleranta mai mare la risc. Astfel, pe langa conservarea capitalului, obiectivul vizat este obtinerea unui randament superior, dar cu intelegerea riscurilor asumate.
In termeni de preferinte, fmeile detin mai multe actiuni din domeniul alimentar si farmaceutic, in timp ce barbatii sunt dispusi sa aiba detineri in sectoarele de tehnologie si industrie.
               
Conform unor studii de specialitate, femeile asociaza banii cu siguranta, independenta si un anumit stil de viata, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp si obiective privind familia. In schimb,  barbatii sunt concentrati pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care sa ii propulseze in plan social.
Femeile au tendinta de a analiza mai mult inainte de a lua decizii de investitii si prefera sa consulte un specialist in domeniu, avand o toleranta moderata la risc. Astfel, ponderea actiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare in portofoliul unui barbat, pe cand femeile tind sa investeasca mai mult in obligatiuni si alte instrumente mai putin volatile.
„Daca analizam doua portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, sa spunem 5%. Diferenta consta in faptul ca in varianta unui manager barbat randamentul se poate situa oriunde intre -5% si 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, in timp ce in varianta feminina randamentul poate fi intre 3% si 8%, dar cel mai probabil va fi 5%”, se arata in analiza Certinvest.
In privinta cunostintelor financiare necesare in luarea deciziilor, barbatii sunt, in general, increzatori ca stiu mai multe decat stiu in realitate, in timp ce femeile isi subevalueaza nivelul de cunostinte, se mai arata in analiza Certinvest.
Realizatorii analizei citeaza si un studiu SigFig care a urmarit, in 2014, active de peste 300 de miliarde de dolari, din care reiese faptul ca femeile au obtinut un randament mediu de 4,7% iar barbatii 4,1%. 
In ceea ce priveste ponderea managerilor de sex feminin pe piata de capital romaneasca, in ultima perioada se poate observa o tendinta de crestere, dar care ramane deficitara fata de nivelurile propuse de UE, conform carora ponderea femeilor in pozitii manageriale ar urma sa ajunga la 40% pana in 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul