top banner

Fondurile mutuale vor oferi informatii mai simple noilor clienti

12 Aprilie 2011 | Autor: Alina Branescu

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de lege de transpunere in legislatia nationala a noii directive privind investitia in fonduri mutuale. Principalul avantaj adus investitorilor consta in structurarea intr-un format unic a informatiilor cheie necesare intelegerii acestui tip de investitie.
Directiva 2009/65/CE presupune crearea unui cadrul legal unic in interiorul intregii Uniunii Europene privind investitia in fondurile mutuale. De la 1 iulie, toate statele membre trebuie sa transpuna in legislatia nationala prevederile acesteia.
Comparatia intre fonduri va deveni mai facila
Initiativa legislativa vizeaza oferirea de informatii adecvate cu privire la caracteristicile esentiale ale fondurilor necesare investitorilor, pentru ca acestia sa fie in masura sa inteleaga natura si riscurile la care se expun la alegerea unei astfel de investitii.
Documentul tipizat va inlocui actualul prospect simplificat si va fi disponibil sub denumirea „Informatii cheie destinate investitorilor”. Acesta va cuprinde:
  • o scurta descriere a obiectivelor de investitii si a politicii de investitii;
  • o prezentare a performantelor anterioare sau, daca este cazul, previziuni ale
  • rezultatelor;
  • costurile si cheltuielile aferente;
  • profilul de risc/randament al investitiei, inclusiv recomandari si avertizari adecvate privind riscurile aferente investitiilor.
Informatiile trebuie sa fie prezentate intr-un limbaj simplu, fara a face trimitere la alte documente. Noua fisa va permite clientilor sa intelega mai usor modul in care functioneaza investitiile si sa compare fondurile intre ele.
Documentului nu trebuie sa depaseasca 2 pagini format A4 atunci cand este imprimat, in conditiile in care prospectul simplificat oferit acum investitorilor se poate intinde si pe 8-10 pagini.
Fondurile din strainatate vor deveni mai accesibile
Noile prevederi permit crearea unui pasaport european, prin care o societate va putea administra fonduri pe teritoriul altei tari. Prin urmare, investitorii romani vor putea investi mai usor si in fonduri administrate de societati din strainatate.
Administratorii vor trebui sa indeplineasca aceleasi reguli privind formularul de informare a investitorilor, care va avea o forma unica in toate statele membre in care produsul va fi distribuit.
Totodata, odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi legislative, fondurile vor avea posibilitatea fuzionarii transfrontaliere. In acest sens, un fond din Romania va putea fuziona cu un fond din Franta, spre exemplu.
De asemenea, un fond mutual va putea solicita autorizatia de a investi minim 85% din activele sale in titluri de participare ale altui fond. Acesta va purta denumirea de fond de tip feeder, in timp ce fondul in care se va investi va purta denumirea de fond de tip master.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul