Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?
Dupa cum arata lucrurile acum, nu depozitele la termen vor fi vedetele urmatoarelor luni.
Inflatia a trecut de 3% si perspectivele nu sunt bune
Inflatia anuala a ajuns la 3,2% in aprilie (in martie era de 3,1%), dupa un avans lunar de 0,5% iar in primele 4 luni cresterea cumulata a preturilor a fost de 2,6%. Cu toate acestea, inflatia din Romania este in acest moment sub cea de 4,2% din SUA.
Pe plan intern, evolutia a fost pusa in special pe seama energiei electrice, cu un avans de 16% dupa liberalizarea pentru consumatorii casnici. Dar sa nu uitam ca multe influente abia incepem sa le simtim, precum cresterea agresiva a preturilor marfurilor din ultima vreme pe plan extern (vezi cuprul, aluminiu dar si graul, etc) iar trendul poate continua.
Este cazul deci sa cautam randamente ceva mai bune pentru resursele noastre monetare plasate pe termen scurt.
Daca pana de curand nu puteam departaja ofertele bancare cu usurinta, mai ales pentru scadentele mai scurte de un an, din cauza dobanzilor apropiate, iar multi renuntasera sa mai fuga dupa cateva zecimale in plus, acum cand ne confruntam cu randamente real negative pentru economiile noastre la majoritatea bancilor ar trebui sa reluam cautarile incercand sa obtinem cat mai mult.
Nu este insa momentul pentru plasamentele pe termen lung la dobanzi fixe, cel putin nu la randamentele din prezent.
Cand inflatia ameninta sa sara de 4% pe an (cel putin daca mentine ritmul lunar de 0,5% din prezent ar putea fi chiar peste), nu ar avea rost sa constituim depozite pe 2-3 ani cu dobanzi de 3-3,5% de pilda sau sa plasam banii in titluri de stat la ramamente similare (mai ales daca reapar ofertele la 5 ani in cadrul emisiunilor Fidelis sau Tezaur).
Este de recomandat o dobanda fixa pe termen mai lung cand trendul dobanzilor este de scadere dar in caz contrar ar trebui asteptat pana cand cei care vor sa atraga banii supraliciteaza, ceea ce nu este cazul deocamdata.
Mare atentie la emitentii cu datorii
Obligatiunile listate au reprezentat pentru multi o alternativa la depozitele la termen iar intrarea intr-un mediu inflationist ar trebui sa ascuta simturile celor care pariaza pe acest instrument.
Chiar daca dobanzile sunt atractive in comparatie cu depozitele la termen (8-9% pe an in lei), sa nu uitam ca in marea lor majoritate vorbim de emisiuni negarantate, iar companiile care au acumulat datorii importante se vor confrunta in perioada urmatoare cu dobanzi in crestere.
Cu alte cuvinte, nu este exclus sa asistam la probleme la rambursarea principalului pentru o parte dintre emitentii cu datorii mari.
Si in cazul companiilor listate la bursa, cresterea dobanzilor ar putea sa afecteze pe termen mediu profiturile si, implicit valoarea dividendelor. Iar profituri mai mici echivaleaza in principiu cu niste cotatii bursiere mai mici.
Selectivitatea ar trebui sa fie cuvantul de ordine si in ceea ce priveste noile oferte publice sau plasamente private. In general o companie se pregateste sa devina publica facand ordine si curatenie in bilanturi si va arata foarte atractiv in anul listarii, uneori profiturile fiind cosmetizate profesionist prin afaceri cu sucursalele, vanzarile de active imobiliare, contracte exceptionale si greu repetabile.
Selectivitatea si includerea unei prime de risc in cotatii ar trebui sa fie cuvantul de ordine intr-o perioada in care naratiunea inflatiei incepe sa o inlocuiasca pe cea a consumului compulsiv dupa pandemie. Sau, cu alte cuvinte, sa nu investim in companii pentru ca reprezinta doar domenii la moda, ci pentru ca in ciuda acestui fapt au cotatii atractive.
Daca e sa ne luam dupa experienta anilor cand inflatia era o amenintare palpabila (vezi 2008-2010, ca sa nu mai coboram in timp pana in 1980 cand a survenit criza petrolului), cel mai nefericit se vor descurca plasamentele monetare, bursele vor conserva o parte din valoarea investitiei iar cel mai bine sunt evaluate activele palpabile (materiile prime, metalele pretioase, produsele agricole) si cele mai penalizate activele speculative din perioadele de boom anterioare (crypto?).
Spre deosebire de acele perioade, acum bancile centrale au o marja mai redusa de manevra din cauza indatorarii masive a Guverelor si vor manevra cu mare prudenta dobanzile de politica monetara astfel incat cei care isi pastreaza toti banii in depozite si nu isi diversifica plasamentele ar putea sa nu se numere printre castigatori.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News