Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.
“Ne vom stradui cu toti sa acceleram listarea Hidroelectrica la bursa” este un citat care nu apartine reprezentantilor Fondului Proprietatea, vehicul investitional care are ca principal activ cele 20 procente din Hidroelectrica detinute si are un interes major pentru listarea sa la bursa pentru a-si lichidiza portofoliul, ci presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Nici reprezentantii Guvernului prezenti in sala prin aripa sa din USR (Vicepremierul Barna si ministrul Economiei Nasui) nu s-au lasat mai prejos si au vorbit despre “inlaturarea barierelor legislative care impiedicau listarea pana acum” (e vorba de o lege votata de Parlamentul dominat de PSD prin care se interziceau instrainarea participatiilor statului timp de 2 ani, pe fondul crizei provocate de pandemie) si de “activismul” micilor investitori care pot contribui la transparentizarea si eficienta unei companii listate.
Nu in ultimul rand, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica a subliniat ca odata cu listarea companiilor de stat romanesti la bursa, acestea au devenit mai profitabile si au putut oferi actionarilor dividende substantiale, Badea manifestandu-si speranta ca va fi ultimul an in care apare intr-o conferinta organizata la BVB in calitate de invitat si nu de reprezentant al unei companii participante in piata. Seful Hidroelectrica de altfel a fost singurul care a avansat si o data posibila pentru listare, acesta indicand finalul anului 2021 (cel mai devreme) sau primavara lui 2022.
Una peste alta, cand reprezentantii Guvernului, ai Consiliului Concurentei, ai managementului unei companii si unul dintre cei mai influenti actionari preseaza pentru listare, sunt sanse foarte mari ca aceasta chiar sa se produca.
Fondul Proprietatea, o afacere pentru fondurile de pensii locale
Daca la inceput actionariatul FP a fost preponderent romanesc (e vorba de micii proprietari despagubiti de stat pentru imobilele nationalizate si de detinatorii de drepturi litigioase), treptat a devenit unul majoritar strain pe masura ce micii actionari locali au vandut. In prezent, peste 50% din actiunile FP sunt in posesia fondurilor de pensii din Romania (NN Group are 10% de pilda) si a altor investitori romani, dupa cum au afirmat in cadrul conferintei reprezentantii FP, fapt ce se poate reflecta si in strategia fondului pe termen mediu.
Ne referim la faptul ca vanzarea de participatii pentru a asigura dividende si a avea bani pentru rascumpararile de actiuni din piata care sa reduca discountul cu care se tranzactionau acestea fata de activul net ar putea sa nu mai fie strategia dominanta in viitor.
Fondurile de pensii locale din actionariatul FP au interesul ca detinerile fondului in actiuni romanesti sa fie mentinute pe termen mai lung, altfel fiind nevoie sa plaseze din nou in actiuni banii pe care fondul i-ar intoarce ca dividende, pentru a-si mentine echilibrata structura portofoliului.
Cu alte cuvinte, odata listate, actiunile Hidroelectrica ar putea ramane pe termen mai lung si in proportie mai mare in portofoliul FP decat in cazul altor actiuni valoroase ale statului unde fondul avea detineri, dupa listarea companiilor respective la bursa (vezi Romgaz,de unde FP a facut exitul la un pret cu discount semnificativ fata de cotatile bursiere de la listarea companiei).
De aici rezulta si o modificare a strategiei pe care unii investitori locali si-o facusera pentru listarea Hidroelectrica, in speranta ca exitul FP-ului de la Romgaz se va repeta la un discount asemanator. Or, cu fondurile de pensii pe pozitii semnificative in actionariat, e posibil ca un astfel de exit oferit la un pret cu discount fata de cotatiile bursiere cum s-a intamplat in cazul Romgaz, sa nu se mai produca foarte repede.
Astfel incat, cine vrea actiuni Hidroelectrica ar trebui sa profite de oferta publica ce va precede listarea efectiva. Si, cel putin o parte din banii alocati pentru detineri la Hidroelectrica ar trebui sa fie rezervata pentru a participa in cadrul ofertei publice, unde exista deseori si discounturi pentru subscriere in cazul micilor investori.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News