Cele doua burse din Romania mai fac un pas in directia fuziunii, proiect reluat anul trecut dupa mai multi ani in care a fost abandonat. Ambele institutii au aprobat, de principiu, fuziunea prin absorbtie a Bursei din Sibiu (Sibex) de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Sibex a aprobat, de principiu, fuziunea prin absorbtie cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu unanimitate de voturi, se arata intr-un raport al bursei din Sibiu.
”Se aproba de principiu fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si mandatarea Consiliului de Administratie cu luarea tuturor masurilor si efectuarea tuturor operatiunilor de ordin administrativ, economic, financiar sau juridic considerate necesare sau adecvate pentru a implementa decizia de aprobare de principiu si continuarea demersurilor cu privire la proiectul fuziunii prin absorbtie cu BVB, in calitate de societate absorbanta", se arata in document.
Actiunile Sibex se vor tranzactiona la BVB
De asemenea, s-a aprobat si transferul actiunilor emise de Sibex-Sibiu Stock Exchange pe piata reglementata la vedere administrata de BVB.
Totodata, Depozitarul Sibex urmeaza sa se desfiinteze, dupa ce actionarii Bursei din Sibiu au decis convocarea unei noi sedinte care sa aiba pe ordinea de zi reducerea capitalului social al Depozitarului Sibex cu 18,5 milioane de lei, la 4,45 milioane de lei, si restituirea banilor catre actionari.
Deciziile de la Sibiu au fost luate de actionarii care detin in total peste 13,4 milioane de actiuni, in valoare de 13,4 milioane lei, reprezentand 40,3% din capitalul social si din drepturile de vot.
AGA BVB a parcurs aceasta etapa, de aprobare de principiu a fuziunii cu Sibex la finalul anului trecut, astfel ca in prezent cele doua institutii se afla in proces de due dilligence.
Potrivit BVB, procesul de due diligence "este programat sa aiba loc in primele saptamani ale anului 2017, sub premisa ca Sibex sprijina pe deplin procesul complex de analiza la care este supus si pune la dispozitia consultantului extern toate informatiile/ materialele/ documentele solicitate in termenul si in conditiile specificate de BVB si/sau consultantul extern".
Cele doua Burse au mai incercat, in trecut, sa fuzioneze, insa proiectul nu a fost dus la bun sfarsit. O prima tentativa de fuziune esuata a avut loc in 2006, cand Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti a respins proiectul de fuziune. Principalul motiv care a dus la respingerea respectivei propuneri a fost raportul de schimb propus intre titlurile celor doua burse. Actionarii celor doi operatori au mai avut pe ordinea de zi a Adunarilor Generale subiectul, insa fuziunea nu s-a concretizat.
Rezultate modeste la BVB in 2016
Volumul mediu zilnic de tranzactionare pe piata de la Bucuresti a fost de circa 8 milioane de euro in anul 2016, doar usor mai mare fata de 2015, in pofida celor doua programe de rascumparare ale propriilor actiuni derulate de Fondul Proprietatea si SIF Banat-Crisana, si a celei mai mari oferte publice initiale a unei companii private, respectiv MedLife.
Prin comparatie, volumul mediu zilnic de tranzactionare pe bursa de la Varsovia a fost de circa 185 milioane de euro in 2016, de 23 de ori peste cel de la Bucuresti.
Cele mai importante castiguri au fost inregistrate pe titlurile companilor din esalonul doi, in timp ce marii emitenti au avut pierderi sau cresteri modeste.
Astfel, actiunile Turbomecanica au crescut cu 185%, adica aproape o triplare a pretului in 12 luni la 0,1 lei, la Electroarges cresterea a fost de 113%, iar la Vrancart de 64%, potrivit calculelor efectuate de Prime Transaction.
Dintre emitentii mari, OMV Petrom a avut minus 10% in 2016, iar Romgaz doar plus 2% din cauza rezultatelor financiare mai slabe.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News