Aurul a devenit mai scump decat platina! Este paradoxul creat de febra investitorilor refugiati in active traditionale. Oricat de tentant ar parea jocul si pentru populatie, fluctuatiile mari de pret si caracterul speculativ pe care il afiseaza aurul in prezent nu fac din metalul pretios alegerea cea mai potrivita de plasare a economiilor.
In urma cu o saptamana, pretul unei uncii de aur era de 1.800 de dolari pe pietele internationale, dupa cresteri constante si intr-un ritm din ce in ce mai pronuntat. In numai doua zile, de la 1.800 dolari pretul a sarit la peste 1.900 dolari, pentru ca pe parcursul noptii sa revina la 1.750 dolari, pe masura ce investitorii si-au marcat profiturile.
Cine isi plasase banii in aur, atras de previziunile “sigure” de crestere, a cunoscut si partea mai putin frumoasa a speculatiei: a adormit bogat si s-a trezit sarac.
Aurul isi mai pierde din stralucire
Turbulentele de pe pietele financiare, zvonurile lansate privind destramarea zonei euro sau reducerile de rating ale celor mai importante economii mondiale au adus panica in randul investitorilor, fortandu-i sa caute active mai sigure. Aurul a devenit astfel mai cautat, iar pretul sau a crescut. Revenirea economiei va reintoarce insa fondurile catre alte sectoare mai profitabile, iar pretul aurului va fi nevoit sa revina la valori mai normale.
In plus, cresterea brusca a pretului aurului si estimarile uneori prea optimiste a analistilor financiari nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea. Inflamarea pretului are prea multe similitudini cu o bula speculativa care in final se va sparge, precum cea imobiliara in urma cu 4 ani sau cea a lalelelor in urma cu 400 de ani.
“Intr-o anumita masura, scaderea de ieri este doar eliminarea cresterii fara sens, care a inceput din zona de pret de 1.600 dolari pe uncie”, a precizat pentru Reuters, Matthew Turner, analist la Mitsubishi.
In SUA se asteapta o noua sedinta de politica monetara. Daca banca centrala va decide sa suplimenteze masa monetara, atunci pretul aurului ar putea sa creasca. Pe de alta parte, semnale contrare venite din partea FED, de intarire a politicii monetare, ar face ca aurul sa se ieftineasca si mai mult.
Bancile romanesti au promovat timid plasamentele in aur
Doar doua banci, Piraeus Bank si BCR, ofera posibilitatea populatiei de a investi fie in lingouri de aur, pastrate in casete speciale oferite tot de banca, fie in certificate care au ca activ suport aurul.
Varianta cea mai comoda, dar si cea mai riscanta o presupun platformele online de tranzactionare, care ofera posibilitatea inclusiv de short selling si tranzactii in marja a aurului.
Investitiile in bijuterii sunt o varianta pentru cunoscatori. De altfel, conform Codului fiscal, aurul din bijuterii nici nu este catalogat drept aur investitional. In plus, bijuteriile pot fi realizate din aur de 18 karate, inferior celui investitional de 24 karate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News