top banner

Investitiile la bursa au urmat traiectoria clasica in prima parte a anului

02 Iulie 2012 | Autor: Conso

In prima jumatate a anului, principalele actiuni de la BVB au avut o evolutie similara cu cea din anii trecuti: pretul a urcat pana in apropierea datei de referinta pentru incasarea dividendelor, pentru ca apoi sa cunoasca o scadere constanta. Cele mai multe actiuni listate sunt insa pe pierdere, dupa primul semestru din 2012.
In ciuda unor turbulente aduse de pietele externe, bursa a continuat sa prezinte o alternativa foarte buna pentru cei care nu vor sa isi pastreze economiile in depozite bancare.
Randamentele au trecut de 40% in cazul celor mai lichide actiuni, pentru investitorii care au stiut sa iasa chiar pe varful inregistrat in lunile februarie–martie.
Actiunile lichide au rezistat mai bine la tensiunile externe
Indicele celor mai lichide actiuni, BET a urcat in primele doua luni ale anului, de la 4.300 puncte pana aproape de 5.400 puncte, nivel l-a care s-a mentinut aproape 2 luni. Perioada a precedat data limita de inregistrate a actionarilor care primesc dividende pentru principalele actiuni din componenta indicelui. In perzent insa, indicele BET a scazut si a ajuns la 4.500 puncte.
Indicele general, BET-C nu a reusit sa-si pastreze castigurile acumulate in primele luni din 2012 si a ajuns la 2.550 puncte la sfarsitul lunii iunie, fata de peste 2.621 puncte la inceputul anului.
Evolutia principalelor actiuni de la bursa
Principalele titluri tranzactionate in primul semestru al anului au fost Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-urile.
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au inceput anul la un pret de 0,4270 lei pe actiune si au continuat sa urce sustinut pana la un maxim inregistrat la inceputul lunii martie, cand pretul a trecut de 0,6 lei/actiune. Tendinta nu a fost insa de durata si la scurt timp pretul a suferit o corectie si a scazut pana la nivelul din prezent, de 0,45 lei/actiune.
Si titlurile Petron (SNP) au inregistrat o evolutie similara. De la inceputul anului pana in martie actiunea a cunoscut o crestere de la 0,29 lei pana la un varf de peste 0,42 lei, pentru ca ulterior sa coboare in jurul nivelului de 0,37 lei. Comparativ insa cu alte titluri, Petrom prezinta o usoara revenire in ultimele saptamani.
Alaturi de Fondul Proprietatea si Petrom, SIF-urile au ramas cele mai tranzactionate titluri financiare.
In primele trei luni ale anului cele 5 SIF-uri au adus randamente record celor care au ales aceasta investitie. Castigul a pornit de la un nivel de 31% pentru SIF2 si SIF3 si a ajuns la aproximativ 40% in numai doua luni pentru restul SIF-urilor.
Din mai, cotatiile au inceput sa scada iar momentan, SIF-urile s-au reintors la niveluri mai reduse, in jurul nivelului de pret de la inceputul anului. Cea mai buna evolutie o prezinta SIF4, care a reusit sa isi mentina castigurile acumulate in primele luni din acest an.  Cei care au mizat pe acest titlu la inceput de 2012, au un randament de 27% dupa 6 luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul