Statul isi vinde pachetul majoritar la Electrica fara sa incaseze niciun ban. Investitorii pot subscrie actiuni in cadrul ofertei publice, urmand ca fondurile atrase sa fie folosite de companie pentru investitii.
O noua companie de stat este scoasa la vanzare, urmand a fi listata la BVB: Electrica SA. In acest sens, are loc in perioada 16-25 iunie 2014 o oferta publica initiala pentru actiunile Electrica, fiind emise 177,2 milioane de noi actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei.
Daca toate actiunile vor fi subscrise, atunci participantia statului va scadea de la 100% la 48,8%. Statul roman nu va incasa niciun ban, toate fondurile urmand a ramane la dispozitia societatii, mai putin cheltuielile ocazionate cu derularea ofertei.
Cea mai mare parte a actiunilor scoase la vanzare sunt destinate investitorilor institutionali (fonduri de investitii, fonduri de pensii, societati de asigurare si alte institutii financiare), care au primit o alocare de 85% din actiunile scoase la vanzare. In urma subscrierii, acestia vor detine 43,5% din Electrica.
Pretul de subscriere este cuprins intre 11-13,5 lei pe actiune.
Pentru persoanele fizice sunt alocate doar 15% dintre actiunile scoase la vanzare (7% in transa investitorilor mici si 8% in transa investitorilor mari). Numarul de actiuni alocate se poate majora cu pana la 4,25% din totalul ofertei, in cazul in care nivelul de subscriere va fi mai mare decat pe transa destinata investitorilor institutiionali.
Pretul final tine cont de factori subiectivi
Pretul la care pot subscrie persoanele fizice este de 13,5 lei. Pretul final va fi cel stabilit pe transa investitorilor institutionali.
Persoanele fizice care vor subscrie in primele 5 lucratoare ale ofertei (pana pe 20 iunie inclusiv), vor beneficia de un discount de 5% din pretul final.
Modalitatea de stabilire a pretului implica insa o interventie subiectiva. Comisia de privatizare va stabili pretul final astfel incat sa se asigure un raport de 5:1 intre actiunile alocate investitorilor pe termen lung si cele alocate investitorilor pe termen scurt.
Investitorii pe termen lung inseamna investitorii care “ in opinia Managerilor Internationali”, intentioneaza sa pastreze titlurile pe o perioada mai mare de 1 an. Iar investitorii pe termen scurt vor fi clasificati, tot in functie de “opinia” acestor intermediari, respectiv cei care intentioneaza sa vanda actiunile in mai putin de 1 an.
De asemenea, alocarea valorilor mobiliare se poate face si in functie de alte criterii calitative: politica de investitii, cunostintele investitorilor despre domeniul de activitate al societatii, reactia calitativa in cadrul procesului de marketing preliminar si alte criterii care permit o evolutie pozitiva a pretului, ulterior incheierii subscrierii, conform prospectului de emisiune.
Primele 10 milioane de actiuni oferite investitorilor mici de retail, vor fi subscrise pe principiul primul venit-primul servit. Pentru restul actiunilor, alocarea se va face pro-rata, in functie de gradul de subscriere.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News