Dupa explozia cotatiilor pe pietele externe ale companiilor care livreaza online si a platformelor de continut media, cei carora le-au mai ramas disponibili bani si pentru investitii, ar putea gasi unele variante investitionale pe piata locala de capital.
In ciuda primului val al pandemiei de coronavirus, cand pietele de capital au suferit intens, pe bursele externe au fost totusi si veritabile vedete, printre care Amazon si Netflix. Izolarea impusa in martie-mai a dus la cresterea comenzilor si nu doar pentru produsele care erau in mod traditional cumparate online, astfel incat firmele de curierat au devenit mai atractive. Iar statul mai mult acasa a crescut consumul de internet si numarul de abonamente pentru amatorii de filme, seriale, documentare.
Simetric, au fost lovite dur companiile de transport, in special cele aviatice, industria de divertisment offline, turismul, etc.
Dupa un prim val al epidemiei si o izolare de cateva saptamani, lumea s-a mai dezmortit odata cu scaderea numarului de infectari zilnice, activitatea in economie s-a reluat, pesimismul a fost in scadere pana cand am descoperit, la putine saptamani dupa o relaxare indelung asteptata, ca numarul de cazuri a crescut iar.
Iar perspectiva care nu poate fi ignorata ar fi sa urmeze o noua perioada de restrictii si, chiar mai grav, repetarea acestor cicluri (relaxare-restrictii) periodic pentru o perioada mai lunga astfel incat obiceiurile noastre de consum vor tinde sa se schimbe semnificativ.
Ce actiuni vor continua sa “tuseasca”?
In situatia nedorita in care coronavirusul devine un partener pe termen lung astfel incat in timp vom capata un soi de imunitate colectiva care sa-l faca la fel de letal precum o gripa obisnuita, e greu de crezut ca in prima faza lumea va mai fi dispusa sa calatoreasca departe de casa. Daca apar primele simptome ale bolii ar fi bine sa te poti retrage acasa sa te izolezi sau tratezi, asa ca putini ar fi cei care ar mai pleca cu inima usoara in Asia, de pilda.
Turismul de proximitate (si prin asta se intelege si Valea Prohovei dar si Balcik) va fi preferat. Jucatorii din turismul autohton listati la bursa nu au insa o mare anvergura si nici nu se deruleaza, cel putin in prezent, multe tranzactii cu aceste actiuni (Turism Felix, Bucovina Club de Munte, etc). Ramane de vazut daca revigorarea turismului national se va reflecta si in evolutia bursiera a companiilor romanesti din turism.
Restaurantele vor fi obligate sa isi distribuie mai atent clientii, iar distantarea inseamna mese mai putine si vanzari mai reduse (cele de lux ar putea rezolva insa ceva mai usor, prin cresterea tarifelor). La bursa avem Sphera Franchise Group, compania ce opereaza prnitre altele Pizza Hut, iar pentru un fast food posibila repetare a masurilor de izolare nu reprezinta o veste prea buna.
Industria auto risca sa nu recupereze prea curand cifrele de vanzari pre-pandemie, dar nici Dacia-Renault, nici Ford nu sunt listate la bursa. In schimb, avem titlurileCompa Sibiu care produce componente pentru industria auto si Alro, care produce la randul sau elemente folosite in industria auto.
Bancile, la randul lor, au un moment greu la inceputul anului viitor cand vom vedea cati dintre cei care si-au suspendat plata ratelor la credite vor putea sa reintre in ritmul de plata fara sincope. Totusi, programe precum IMM Invest au adus business important bancilor. Ramane de vazut cum vor reactiona, in context, cotatiile unora dintre vedetele bursei, cum sunt Banca Transilvania si BRD, dar si unei banci mai mici, dar implicate in sustinerea business-urilor, cum este Patria Bank.
Cine isi revine primul din criza?
Statul mai mult acasa ar putea sa urce facturile pentru companiile de utilitati. Consumam mai multa energie electrica, gaz, apa, internet prin cablu, etc. Dar cum activitatea din industrie nu va recupera usor cifrele de dinaintea crizei, preturile nu ar trebui sa urce. Dimpotriva, cum vedem in prezent la gaz, energie electrica si, nu cu mult timp in urma, la produsele petroliere, a existat o tendinta serioasa de scadere. Asa incat pare destul de riscant pariul entuziast pe producatori (Romgaz, Petrom, Nuclearelectrica), insa distribuitorii si furnizorii par a avea un culoar mai bun - .in principal Electrica si Transelectrica.
Conpet-distribuitorul de produse petroliere are o problema cu scaderea traficului pe sosele iar Trangaz-distribuitorul de gaze are o alta problema cu tranzitul pierdut din partea Gazprom, asta deoarece gazele rusesti vor ocoli Romania in drumul lor spre Europa.
Sectorul medical privat, reprezentat de Medlife in BET poate avea un culoar bun daca s-ar trece la testare pe scara larga. Cel putin in aceste zile se cauta alternative la centrele de testare de stat pe masura ce tot mai multe tari spre care se indreapta romanii in concediu solicita un test de coronavirus la intrarea in tara. In plus, cum o parte dintre spitale au fost transformate in centre de suport Covid, destui bolnavi cauta solutii de tratament in zona privata.
Sa amintim si de Digi Communications care si-ar putea spori portofoliul cu noi platforme de continut media, unde cererea ramane crescuta.Pretul abonamentelor de telefonie mobila, cablu, internet nu poate fi majorat usor, asa ca ramane de vazut in ce masura se poate identifica un mod eficient de monetizare.
Una peste alta, nu este cel mai bun moment pentru a demara o investitie la bursa dar pentru cei care doresc sa isi pastreze o anumita expunere, in scopul diversificarii activelor financiare de care dispun, este de luat in calcul includerea in portofolii a sectoarelor economice ce vor trece mai usor peste o criza de sanatate prelungita.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News