top banner

MFP a anuntat bancile care vor intermedia titlurile de stat pentru populatie

03 Iunie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat consortiul de banci care va asigura intermedierea si vanzarea titlurilor de stat pentru populatie. Acesta este format din Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank, iar BCR va avea si rolul de lead manager si agent de plata.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, bancile din consortiu nu vor percepe niciun cost persoanelor fizice pentru cumpararea titlurilor, daca subscriptia se face prin intermediul lor. De asemenea, pentru tranzactiile de vanzare/cumparare pe piata secundara prin mecanismul BVB, comisionul maxim perceput de banci este de 0,1% din valoarea tranzactiei.
In schimb, bancile vor incasa de la stat un comision de administrare de 0,2% din volumul vanzarilor de titluri de stat realizat pe piata primara de fiecare banca in parte.
In continuare, Ministerul va stabili, in colaborare cu bancile selectate, calendarul si strategia de promovare si lansare a emisiunii. Data lansarii si perioada de subscriere vor fi anuntate public, urmare a parcurgerii etapelor prevazute de legislatia in vigoare pentru realizarea emisiunii de titluri de stat pentru persoane fizice, se mentioneaza in comunicatul citat.
Insa ministrul Finantelor a anuntat recent ca emisiunea de titluri va fi lansata in luna iulie, iar perioada de subscriptie va fi mai lunga decat anul trecut, cand s-a intins pe doua saptamani.
Valoarea nominala s-a redus de la 1.000 de lei la 100 de lei
Emisiunea de titluri de stat pentru populatie vine cu modificari importante fata de cea de anul trecut care nu a avut succesul vizat. Astfel, valoarea nominala a fost redusa de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei, pentru ca aceasta a fost considerata prea mare de investitorii simpli.
In plus, s-a renuntat la formula greoaie e de stabilire a dobanzii, si s-a optat pentru o dobanda fixa, care insa va fi anuntata in momentul lansarii, pentru ca depinde de dobanzile din piata monetara la acel moment.
In schimb, Finantele au mentinut nemodificata valoarea totala, de 100 de milioane de lei, dar si scadenta, respectiv doi ani.
Dobanda se plateste anual
In plus, reprezentantii Finantelor anunta ca dobanda obtinuta de detinatori nu va fi impozitata si va fi platita anual.
”Continuam programul Fidelis, iar editia din acest an se numeste Centenar, pentru ca are scadenta la doi ani, in 2018, anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractiva", a explicat ministrul Finantelor, Anca Dragu.
Potrivit acesteia, demersul are, in principal, un scop educativ, astfel incat oamenii sa inteleaga mai bine procesul de economisire, si faptul ca au la dispozitie mai multe  variante de a-si pastra banii, respectiv la banca, in alte instrumente, dar si in datoria publica a tarii.
In afara de cresterea gradului de educatie financiara, un alt scop al emisiunii, secundar, este acela de a diversifica sursele de finantare pentru Minister, insa suma este, deocamdata, nesemnificativa pentru necesarul de finantare a statului.
Posesorii de titluri vor participa si la o loterie
Pentru a face titlurile si mai atractive, Ministerul anunta si o loterie, care insa va fi organizata la scadenta titlurilor, adica peste doi ani. Astfel, cei care au rabdare si pastreaza titlurile pana la final vor participa la o loterie, in urma careia vor fi desemnati 100 de castigatori, care vor primi un premiu de 1.000 de lei fiecare. Selectia se va face dintre detinatorii de titluri, si nu dupa seria documentului, au precizat reprezentantii Finantelor.
Ministerul Finantelor Publice a lansat, in 2015, titluri de stat pentru populatie dupa 10 ani de absenta pe aceasta piata. Atunci, din 100 de milioane de lei, a reusit sa plaseze doar 65 de milioane de lei, la o dobanda de 2,15% pe an, valoarea maxima din prospectul de emisiune.
La emisiune au participat doar 1.236 de investitori, dar de data aceasta, prin faptul ca titlurile sunt mai ieftine, Ministerul spera sa atraga mai multi investitori, mai ales din randul celor cu cunostinte financiare modeste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul