Ministerul Finantelor Publice incearca, din nou, sa convinga populatia sa cumpere titluri de stat. Dupa ce anul trecut nu a avut prea mare succes, din cauza valorii nominale prea mari, de 1.000 de lei, si a formulei prea greoaie de stabilire a dobanzii, Ministerul vine cu o noua emisiune, cu dobanda fixa si cu o valoare nominala de 100 de lei.
Emisiunea este programata pentru luna iulie a acestui an, iar dobanda va fi stabilita atunci, pentru ca ea va tine cont de dobanzile din piata monetara. Finantele au mentinut nemodificata valoarea totala, de 100 de milioane de lei, dar si scadenta, respectiv doi ani.
Dobanda se plateste anual
In plus, reprezentantii Finantelor anunta ca dobanda obtinuta de detinatori nu va fi impozitata si va fi platita anual.
”Continuam programul Fidelis, iar editia din acest an se numeste Centenar, pentru ca are scadenta la doi ani, in 2018, anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractiva", a explicat ministrul Finantelor, Anca Dragu.
Potrivit acesteia, demersul are, in principal, un scop educativ, astfel incat oamenii sa inteleaga mai bine procesul de economisire, si faptul ca au la dispozitie mai multe variante de a-si pastra banii, respectiv la banca, in alte instrumente, dar si in datoria publica a tarii.
In afara de cresterea gradului de educatie financiara, un alt scop al emisiunii, secundar, este acela de a diversifica sursele de finnatare pentru Minister, insa suma este, deocamdata, nesemnificativa pentru necesarul de finantare a statului.
Posesorii de titluri vor participa si la o loterie
Pentru a face titlurile si mai atractive, Ministerul anunta si o loterie, care insa va fi organizata la scadenta titlurilor, adica peste doi ani. Astfel, cei care au rabdare si pastreaza titlurile pana la final vor participa la o loterie, in urma careia vor fi desemnati 100 de castigatori, care vor primi un premiu de 1.000 de lei fiecare. Selectia se va face dintre detinatorii de titluri, si nu dupa seria documentului, au precizat reprezentantii Finantelor.
"Emisiunea va fi derulata printr-un consortiu de banci, care va fi anuntat pana la finalul lunii mai. Populatia nu va plati comisioane pentru achizitionarea titlurilor de stat, daca se cumpara prin bancile din consortiul de emisiune. Daca se cumpara prin alte banci, va fi perceput un comision de tranzactie, similar unei tranzactii obisnuite", a adaugat Anca Dragu.
Ministerul spera sa atraga mai multi investitori
Ministerul Finantelor Publice a lansat, in 2015, titluri de stat pentru populatie dupa 10 ani de absenta pe aceasta piata. Atunci, din 100 de milioane de lei, a reusit sa plaseze doar 65 de milioane de lei, la o dobanda de 2,15% pe an, valoarea maxima din prospectul de emisiune.
Cea mai mare cerere de titluri de stat s-a inregistrat in Bucuresti, cu 46,13% din subscrieri. Pe urmatoarele locuri s-au situat judetele Sibiu (3,37%), Mehedinti (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) si Olt (2,76%).
La emisiune au participat doar 1.236 de investitori, dar de data aceasta, prin faptul ca titlurile sunt mai ieftine, Ministerul spera sa atraga mai multi investitori, mai ales din randul celor cu cunostinte financiare modeste.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News