Populatia a cumparat titluri de stat de peste 520 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decat valoarea emisiunii, si perioada de subscriptie inca nu s-a incheiat. Insa Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca toate cererile vor fi satisfacute, astfel ca cei care inca nu au subscris inca mai au trei zile sa o faca.
Potrivit unui comunicat al Finantelor, si numarul de investitori este foarte mare anul acesta, emisiunea reusind sa atraga mai bine de 14.000 de cumparatori, de 11 ori mai multi fata de emisiunea similara de anul trecut.
"Succesul emisiunii arata increderea pe care cetatenii o au in statul roman. Aceasta va fi rasplatita! Ministerul Finantelor Publice va accepta toate subscrierile titlurilor de stat in cadrul emisiunii “Centenar”, astfel incat intreaga cerere manifestata de persoanele fizice pe durata perioadei de subscriptie sa fie satisfacuta", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, prin intermediul comunicatului.
In aceste conditii, persoanele fizice interesate de cumpararea titlurilor de stat ale editiei Centenar, vor putea subscrie pana in data de 29 iulie 2016, avand certitudinea alocarii totale a sumei subscrise. Insa acestea trebuie sa respecte plafonul maxim de 100.000 de lei, respectiv 10.000 de titluri, pentru un singur investitor.
Cumparatorii care au intampinat probleme sunt sfatuiti sa sesizeze MFP
Totodata, Ministerul Finantelor Publice indeamna persoanele fizice care doresc sa subscrie prin bancile sindicatului de intermediere si care intampina probleme in a primi asistenta din partea functionarilor bancari, sa transmita sesizarile catre departamentul de comunicare al Ministerului Finantelor Publice pe adresa PetitiiMFP@mfinante.gov.ro sau pe adresa de Facebook a emisiunii Fidelis, editia „Centenar”: Ministerul Finantelor Publice-Fidelis-Titluri de stat pentru populatie.
Bancile intermediare sunt Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania. De la aceste banci, titlurile pot fi cumparate fara costuri suplimentare, iar deschiderea unui cont special in acest scop nu este obligatorie.
Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a lansat titluri de stat pentru populatie pentru prima data in zece ani. Insa acestea nu s-au bucurat de un succes prea mare, avand in vedere ca emisiunea, in valoare tot de 100.000 de lei ca si anul acesta, a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar numarul de investitori a fost de doar 1.236. Cauzele acestui semiesec au fost valoarea nominala prea mare, de 1.000 de lei pe titlu, si mecanismul complicat de stabilire a dobanzii.
Anul acesta, valoarea titlurilor este de 100 de lei. Iar dobanda este stabilita din start la 2,15% pe an. Scadenta a fost, insa, mentinuta la doi ani.
In plus, anul acesta va fi organizata si o loterie, la scadenta, in urma careia 100 de investitori vor castiga cate un premiu de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News