Investitorii europeni in fonduri de investitii sunt departe de a avea acces la informatiile necesare pentru a investi in cunostinta de cauza. Aproximativ 30% dintre cele mai active fonduri din piata europeana incalca regulile europene in aceasta privinta. Cele mai multe dintre acestea sunt “domiciliate” in tari dezvoltate.
Concret, cel putin 619 fonduri localizate in tarile membre ale Uniunii Europene incalca reglementarile UE in ceea ce priveste publicarea performantelor anterioare, astfel incat potentialii clienti sa se informeze atunci cand decid sa isi plaseze economiile in astfel de instrumente.
Datele provin dintr-o cercetare recenta a Federatiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare – Better Finance, care vine dupa analize similare efectuate in anii trecuti.
Better Finance dezvaluie numele tarilor care nu iau masuri
Confruntandu-se cu perpetuarea aplicarii insuficiente a reglementarilor, chiar in tari importante, Better Finance a decis sa nominalizeze tarile care permit, inca, incalcarea regulilor si jurisdictiile care nu au fost identificate.
“Ceea ce in 2017 a inceput ca o investigatie in ceea ce priveste practica generala de vanzare necorespunzatoare, a luat acum o noua dimensiune, din cauza faptului ca, un an mai tarziu, incalcarea reglementarilor continua inca”, se arata intr-un comunicat al Federatiei.
Realizatorii analizei constata, printre altele, ca, exceptand Autoritatea de Conduita Financiara din Marea Britanie (FCA), care a fortat recent 64 de fonduri locale sa despagubeasca clientii, alte autoritati nationale de supraveghere inca ezita sa ia masuri.
Mai grav este faptul ca, in timp ce 93% din fondurile suspecte, dupa datele ESMA (Autoritatea Europeana pentru Piata de Capital), aveau domiciliul in alte jurisdictii ale UE decat in Marea Britanie, cel putin trei autoritati nationale (cele din Luxemburg, Germania si Franta) au raportat ca nu au gasit niciun caz de incalcare a reglementarilor, mai ales ca in Luxemburg sunt domiciliate 47% din toate fondurile suspecte.
De asemenea, in opinia Better Finance, este ingrijorator faptul ca nici supraveghetorul UE, nici cele nationale nu au abordat incalcarile pe scara larga a regulilor de dezvaluire a informatiilor prin documentul "Informatii cheie pentru investitori" sau "KIID" in doua pagini.
Anul trecut, Better Finance a constatat ca, din cele 165 de fonduri de investitii suspecte, 67 nu si-au publicat performanta de referinta prin raportarea la performanta trecuta a fondului, impiedicand tocmai investitorii sa respecte recomandarea ESMA de evaluare a performantei fondurilor in raport cu propriul indicator de referinta.
Luxemburg, raiul indisciplinatilor
Cercetarile suplimentare realizate recent pe aceasta tema (ianuarie-aprilie 2018) nu au diminuat motivele de ingrijorare, deoarece 44 dintre cele 165 de fonduri suspecte la sfarsitul anului 2016 continua sa incalce regulile de publicare KIID privind performanta de referinta. Si acesta reprezinta doar varful icebergului: aproape 30% din toate fondurile de investitii nu respecta nici regulile de publicare a criteriilor de referinta KIID.
“In opinia noastra, o mare parte din aceste fonduri neconforme sunt domiciliate in Luxemburg, unde 66% din fondurile care practica politica de “closet index” (mizeaza pe promisiuni viitoare, contra costuri uriase, fara a aminti performantele trecute) si 43% (272) din toate fondurile de investitii evaluate inca nu isi publica datele in KIID. In general, 82% dintre infractori provin din Luxemburg, Marea Britanie sau Irlanda. In schimb, numai 1% din aceste fonduri au sediul in Franta, si nici acelea nu au fost corect identificate. Acest lucru arata in mod clar o lipsa serioasa de "convergenta a supravegherii" in cadrul UE”, se subliniaza in comunicat.
Guillaume Prache, directorul executiv al Better Finance, a declarat ca "aceste incalcari persistente, raspandite si clare ale normelor UE privind protectia investitorilor reprezinta inca un apel adresat autoritatilor publice din UE de a opri urgent si in mod adecvat aceasta practica ce actioneaza permanent in detrimentul cetatenilor UE ca deponenti si investitori, in special in lumina dezbaterii actuale privind reforma necesara a Sistemului european de supraveghere financiara ".
La randul sau, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, spune ca este inacceptabil faptul ca un numar mare de fonduri de investitii continua sa incalce regulamentul UE privind publicarea indicatorilor de referinta, fara a suporta consecinte din partea autoritatilor nationale de supraveghere.
“Exista restante clare in punerea in aplicare a reglementarilor in mai multe tari-cheie pe care ESMA va trebui sa le abordeze riguros. Numai o interventie determinata a ESMA poate asigura convergenta in materie de supraveghere. Aceste deficiente permanente dovedesc necesitatea unei supravegheri mai europene a pietelor financiare si o intarire a competentelor de interventie fortata pentru autoritatile nationale”, a subliniat Giegold, pledand in favoarea revizuirii Sistemului European de Supervizare Financiara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News