Populatia va putea cumpara titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice in perioada 11 – 29 iulie. Valoarea unui titlu este de 100 de lei, iar dobanda va fi de 2,15% pe an. Titlurile sunt emise pe o perioada de doi ani, dar vor putea fi vandute pana atunci pe Bursa de Valori Bucuresti, insa la un pret dat de piata.
"Dobanda de 2,15% pe an consideram ca este una atractiva pentru economisire. Orice persoana de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent daca este rezidenta sau nerezidenta”, a explicat Anca Dragu.
O persoana poate cumpara maximum 1.000 de titluri
Autoritatile au impus o limita superioara de 100.000 de lei pentru o persoana fizica, astfel ca nimeni nu va puteea cumpara mai mult de 1.000 de titluri.
Pentru a cumpara astfel de instrumente de economisire, persoana interesata se prezinta la ghiseul uneia dintre bancile intermediare cu un act de identitate si poate cumpara titluri cu numerar sau prin transfer bancar.
Acestea pot fi achizitionate, fara comision, de la cele patru banci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
Clientul nu va fi obligat sa isi deschida cont la banca pentru a cumpara titluri
"In procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anuntat MFP.
Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, MFP va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anutata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise, se mai rata in informatiile MFP.
Titlurile de stat vor fi admise si, ulterior, tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, insa pretul poate fluctua in functie de conditiile din piata, valoarea acestora putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea nominala de 100 de lei.
Cine pastreaza titlurile doi ani participa si la o loterie
Pe de alta parte, la finalul perioadei de detinere, respectiv dupa doi ani, detinatorii de titluri vor participa la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate castiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri detinute.
In plus, Finantele precizeaza ca veniturile obtinute din dobanda aferenta titlurilor de stat nu se impoziteaza.
Aceasta este a doua emisiune de titluri de stat pe care Ministerul Finantelor Publice o lanseaza dupa 10 ani de absenta din aceasta piata.
Anul trecut, statul a emis titluri pentru populatie in aceeasi suma, de 100 de milioane de lei, insa valoarea nominala a fost de 1.000 de lei, considerata ulterior prea ridicata. In plus, dobanda a fost stabilita tot la 2,15%, insa in urma unui mecanism care pentru multi cetateni a parut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar autoritatile au decis sa modifice caracteristicile noii emisiuni.
In aceste conditii, ministrul Finantelor a declarat ca au fost create conditiile pentru ca noua emisiune sa fi subscrisa integral.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News