Investitorii de pe piata de capital primesc in sfarsit o veste buna cu privire la siguranta banilor investiti. Desi cu o intarziere de doi ani, pagubitii in cazul „Harinvest” isi vor primi despagubirile garantate de Fondul de Compensare a Investitorilor, dupa ce lista cu cei indreptatiti la compensatii va fi aprobata si de ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, acum mai bine de un an, ca poate fi utilizat Fondul de Compensare a Investitorilor in acest caz, insa sentinta de intrare in procedura de insolventa a societatii, pronuntata de Tribunalul Valcea, a ramas definitiva abia in martie 2015, iar lista definitiva a datoriilor societatii a fost publicata in aprilie.
Procedura a mai fost prelungita de faptul ca administratorul judiciar numit in acest caz a trecut printr-un proces de divizare. In aceste conditii, lista definitiva, completata de noul administrator a fost primita de Fondul de compensare a investitorilor in iulie 2015.
Acum, pentru a se putea trece la despagubirea efectiva, mai trebuie doar ca ASF sa verifice, impreuna cu organele abilitate legal, daca vreuna din persoanele de pe lista este implicata in operatiuni de spalare de bani sau care fac obiectul unor sanctiuni internationale, se arata intr-un comunicat al Fondului de Compensare.
Plata compensatiilor incepe in cinci zile de la aprobarea ASF
In termen de cinci zile de la avizul final al ASF incepe plata efectiva a compensatiilor, in limia a 20.000 de euro echivalent lei pentru fiecare investitor, conform reglementarilor in vigoare.
Fondul mai precizeaza in comunicat ca inceperea platii compensatiilor catre investitori se va efectua in cel mai scurt timp posibil, dupa aprobarea listei de plata de catre Fond, dar nu mai tarziu de 3 luni de la aprobare.
Pe lista de despagubiri sunt 102 persoane fizice, cu despagubiri de 4,26 de milioane de lei si doua societati care au de recuperat peste 101.000 de lei.
Scandalul „Harinvest”, unul din cele mai mari din piata de capital autohtona, a izbucnit in noiembrie 2013, dupa ce brokerul din Ramnicu Valcea a ratat decontarea unei tranzactii. Atunci a iesit la iveala ca, timp de un an, societatea s-a folosit de actiunile investitorilor, pe care le-a vandut pentru a-si acoperi o serie de pierderi rezultate din alte operatiuni. In consecinta, multi dintre clientii casei de brokeraj au reclamat faptul ca le-au fost vandute actiunile fara acordul lor.
ASF a aplicat multiple sanctiuni in acest caz, atat impotriva Harinvest, cat si a BCR, SSIF Broker Cluj si Depozitarului Central. De asemenea, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) deruleaza propria ancheta penala.
Fondul de Compensare a Invstitorilor a mai derulat, in ultimul an, o procedura de compansare a investitorilor, in cazul unor clienti ai societatii Eurosavam, insa nu a anuntat despre cate cazuri este vorba si la ce suma se ridica despagubirile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News