Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.
Allview se pregateste sa vina la bursa, in perioada urmatoare urmand sa aiba loc un plasament privat premergator listarii efective, plasament intermediat de Tradeville.
Dupa ce pachetul oferit spre vanzare celor 149 de investitori care participa, conform reglementarilor, la plasamentul privat isi va schimba proprietarul, actiunile respective vor fi listate la bursa (proaspetii actionari vor trebui sa astepte insa cateva luni dupa incheierea plasamentului privat pentru a-si putea valorifica pariul cu actiunile companiei).
Experienta ultimelor plasamente private listate-Mambricolaj, Safetech, Agroland arata ca cine intra intr-o astfel de schema (plasament privat-listare) la bursa isi
poate multiplica de cateva ori banii . Se va repeta povestea si la Allview?
Daca Allview s-ar fi listat in 2019, perspectiva investitorilor ar fi fost complet diferita, deoarece compania intrase de ceva vreme pe o panta descendenta.
In 2016 de pilda, cand a avut un an excelent, profitul companiei era de 34 miloane lei la afaceri totale de 319 milioane lei, conform datelor de la Ministerul Finantelor.
Apoi, un an mai tarziu, afacerile au scazut la 164 milioane lei, iar profitul s-a redus sub 10 milioane lei, iar in 2018 declinul a continuat iar profitul a scazut la 1,6 milioane lei la venituri de 84 milioane lei. In 2019 compania a avut un usor reviriment-venituri totale de 106 milioane si profit de 1,8 milioane lei.
Ce s-a intamplat in intervalul 2016-2019? Compania a pierdut felii bune din piata pe nisa telefoanelor inteligente, unde a fost depasita la raportul pret/specificatii de concurentii din China care au venit pe canal oficial in Romania.
Daca in 2016, pentru a cumpara terminale Xiaomi trebuia sa dai comanda pe site-urile chinezesti si asteptai o luna sa primesti telefonul, garantia fiind ca si inexistenta, azi le poti cumpara de pe eMag cu 2 ani garantie.
Allview fusese scoasa in mare parte si din ofertele de telefoane ale operatorilor de telefonie mobila (in 2016 multe telefoane oferite abonatilor Digi Mobil erau sub brandul Allview), iar perspectivele se anuntau dezamagitoare.
Dar a venit pandemia si scoala online. Multi copii au avut nevoie de telefoane si tablete pentru a putea urma cursurile la distanta si cum nu toate familiile isi permiteau terminale de peste 1.000 lei, Allview si-a vazut afacerile impulsionate.
In consecinta, profitul Allview anuntat recent de companie pentru 2020 a fost de 23 milioane lei la afaceri la maxim istoric, de 404 milioane lei. Sigur, nu toate veniturile au venit din vanzarea de telefoane si tablete ieftine in pandemie, exista si nisa televizoarelor ieftine, unde Allview concureaza cu brio, dar numarul celor care si-au luat televizor ca sa vada mai bine programele cata vreme erau blocati in casa de pandemie e mai mic decat al celor care au cumparat copiilor telefoane si tablete noi pentru scoala online.
Perspective pentru investitori
Pretul actiunilor la bursa este un multiplu intre cotatii si profitul pe actiune (indicatorul PER). Spunem ca o actiune este destul de ieftina cand se tranzactioneaza la mai putin de 10 ori profitul pe actiune si scumpa cand se fac tranzactii la peste 20 de ori profitul pe actiune.
Sunt evident nuante aici, un PER mic poate insemna si perspective pesimiste pe termen scurt/mediu iar un PER mare echivaleaza cu asteptari optimiste privind profiturile viitoare (investitorii pariaza ca PER-ul va scadea in curand, odata cu cresterea profiturilor).
Ei bine, Allview va intra cu respectivul multiplu dintre pret si profit in contextul in care anul 2020 a adus castiguri nesperate in urma pandemiei. Deci PER-ul va fi obtinut cu un profit conjuctural mai mare.
Iar dupa listarea la bursa, multi se asteapta ca acel PER sa creasca si mai mult, dupa modelul evolutiei Safetech si Agroland, fara insa ca acele companii sa fie castigatoare conjucturale de dimensiunea exploziei afacerilor Allview din pandemie.
Deci exista un potential de castig pe termen scurt pentru cei care vin din plasamentul privat si un potential de pierdere pe termen lung pentru cei care vor cumpara actiuni dupa listarea la bursa si care le vor pastra pana ce lumea revine la normal, scolile ies din online si vanzarile de telefoane/tablete ieftine ajung la cifrele pre-pandemie. Asta daca nu se mai intampla din nou ceva care sa schimbe lucrurile.
Pe piata electronicelor surprizele sunt mereu posibile, se pot ridica firme din nimic si pot sa dispara ca peste noapte branduri celebre. Vezi problemele Evolio, candva concurent pe nisa telefoanelor ieftine din Romania cu Allview, crestrea iHunt, disparitia HTC, Nokia, dificultatile LG, etc
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News