Bursa va creste in medie cu 10-20% pe an in urmatorii 5 pana la 10 ani, randamentele urmand sa se miste in ritm cu cresterea profitabilitatii companiilor romanesti, spune seful departamentului de cercetare al BCR. Principalul atu al companiilor autohtone este gradul de indatorare scazut comparativ cu cel al societatilor similare din regiune.
“Nu vad o piata mai scumpa de atat in urmatorii 10 ani. Peste 10 ani am putea vorbi tot de o bursa evaluata la de peste 10 ori profiturile nete, respectiv in jur la 4-5 ori profiturile profiturile operationale ale companiilor”, a precizat Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare din cadrul BCR, in cadrul unui seminar organizat de banca.
Caruntu considera ca in acest moment este greu de identificat pretul corect al unei actiuni. In prezent, actiunile sunt evaluate la un raport P/BV (Price to Book Value) de 90% din valoarea capitalurilor proprii al acelei companii.
Atunci cand companiile sunt profitabile, cum sunt companiile de la Bucuresti, un pret de piata sub valoarea contabila indica in fapt o subevaluare, spune Caruntu. In mod normal, piata va tinde sa recunoasca o valoare peste valoarea contabila pentru o actiune si pentru o bursa in general.
“In conditiile actuale de incertitudine, cu riscuri greu cuantificabile, in care avem companii profitabile si este cazul bursei de la Bucuresti, vom avea o evaluare peste valoarea contabila. Din punctul meu de vedere, o crestere de 10-15% pe an poate sa dezvolte o economie emergenta ca Romania, in conditiile in care asteptarile privind cresterea economiei nu arata deloc rau pe termen mediu si lung”, a subliniat Caruntu.
Companiile cu datorii mici sunt avantajate
Actiunile cele mai lichide de la BVB (Transelectrica, Transgaz, Antibiotice, Petrom) sunt evaluate cu 25-30% mai ieftin raportat la profiturile asteptate pe 2011 fata de companiile straine din Europa Centrala si de Est. In consecinta, acestea se tranzactioneaza la discounturi de minim 25%, preturile fiind in prezent astfel atractive pentru cumparare.
Un punct forte al companiilor romanesti il reprezinta gradul de indatorare sensibil mai mic fata de cele similare din regiune, ceea ce pe termen mediu este un atu foarte impotant mai ales in aceste timpuri, considera Caruntu.
“In aceste conditiile, sunt sanse ca profitabilitatea neta, poate cel mai important aspect pentru investitori, sa fie mult mai mult protejata fata de celelalte companii din Europa Centrala si de Est, care au un grad de indatorare mai ridicat”, a subliniat Mihai Caruntu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News