top banner

Plasamente la Bursa sau in titluri de stat?

23 Mai 2018 | Autor: Conso

Romanii au la dispozitie putine intrumente de economisire si, in  afara de depozitul bancar, destul de greu de asimilat. Totusi, acestia trebuie sa ia in calcul si investitiile la Bursa, care pot aduce castiguri mai mari, dar presupun si riscuri. Titlurile de stat pentru populatie reprezinta si ele o alternativa, insa planurile autoritatilor nu s-au concretizat inca.
Compania de consultanta PwC Romania a realizat un studiu in care prezinta castigurile obtinute de investitorii pe piata de capital in comparatie cu cele oferite de titlurile de stat. Conform studiului, investitorii pe Bursa au castigat, in medie, cu pana la 12% mai mult fata de investitorii in titluri de stat, in ultimii sase ani. Pe parcursul celor sase ani, au fost si situatii in care castigul pe Bursa a fost sub cel la titlurile de stat. Insa, in cazul investitiilor pe termen lung, diferenta este evidenta.
“Vorbim despre o medie.  Au fost ani in care randamentele (la Bursa -n.r.) au fost peste 30%, in conditiile in care titlurile de stat au fost la 2,5% si ca au fost ani in care randamentul pe bursa a coborat sub 2%, cum a fost in 2015, iar pe titlurile de stat randamentele s-au situat la 3,7% - 4%. Acel 12% trebuie privit ca o medie, dar in acelasi timp teoria finantelor spune ca riscul si randamentul sunt corelate. De aceea mergem sa investim pe piata de capital, sa ne asumam un risc suplimentar pentru anticiparea unor castiguri mai mari”, a explicat Ileana Gutu, senior manager in cadrul companiei de consultanta.
Tot mai multe companii listate
Aceasta a remarcat si faptul ca investitorii au mai multe oportunitati de plasamente la dispozitie, avand in vedere ca numarul companiilor listate a crescut in ultimii zece ani.
"Numarul companiilor a urcat cu 5%, care au contribuit cu 14% la cresterea de 20% (a capitalizarii bursiere-n.r.). E adevarat, insa, ca nu s-a mai atins nivelul observat in 2007, de 141 de miliarde de lei. Suntem la 90 de miliarde de lei capitalizare in 2017, avem circa 90 de companii listate si observam o impartire sectoriala destul de concentrata: sectorul de petrol si gaze - cu 40% pondere, serviciile financiare - cu 35%, urmat de sectorul de electricitate”, a subliniat reprezentnata PwC.
In 2017, cele mai profitabile sectoare listate pe BVB au fost: serviciile financiare, sanatate si electricitate.
"Sectorul de electricitate a avut un an atipic in 2017. Am avut cresterile pretului energiei electrice, care, daca gandim in bani, au insemnat profituri mai mari pentru producatori si o afectare a profitabilitatii pentru operatorii de retea si distributie", a explicat Ileana Gutu.
Totodata, in intervalul 2007 - 2017, cea mai redusa variatie a pretului per actiune raportat la profit net per actiune a fost inregistrata in sectoarele petrol si gaze, si sanatate, iar cea mai mare variatie s-a inregistrat in sectorul de electricitate.
"Analiza ultimilor 10 ani pe Bursa de Valori Bucuresti arata ca sectorul bunurilor de consum, al sanatatii si al serviciilor financiare pot fi clasificate drept sectoare ciclice. Ce inseamna asta? Pretul si profitul actiunii tind sa creasca in perioada de expansiune si sa scada in perioada de recesiune. Pe de alta parte, pe baza cifrelor din ultimii 11 ani, sectoarele care par sa fie cel mai putin influentate de ciclul economic sunt cel de petrol si gaze si al materiilor prime. Suntem intr-un context de crestere economica, chiar daca diminuata. Daca privim spre viitor observam ca Fondul Monetar International spune ca Romania este, in acest moment, la un nivel al convergentei economice de 57%, fata de 65% cat se asteapta sa ajunga in 2022. Adica unde e PIB-ul pe locuitor acum fata de cat se asteapta sa fie peste cativa ani", a sustinut senior managerul PwC.
Titlurile de stat pentru populatie se lasa inca asteptate
Asadar, investitiile pe piata de capital pot aduce castiguri investitorilor, care, insa, trebuie sa tina cont si de riscurile aferente acestor investitii.
La polul opus, cu risc zero, teoretic, sunt titlurile de stat care, momentan, nu sunt disponibile pentru populatie. Pe Bursa mai sunt tranzactionate titlurile emise in 2016, in a doua serie din programul Fidelis, care, insa, trebuie rascumparate de stat in vara acestui an. Din pacate, programul a fost sistat dupa doar doua emisiuni (cea din 2015 si cea din 2016).
Inca din toamna trecuta, Ministerul Finantelor Publice a promis lansarea unui nou program de titluri de stat pentru populatie, Tezaur, prin care, cei interesati, sa poata cumpara astfel de instrumente de la unitatile Trezoreriei. Valoarea unui titlu a fost stabilita la un leu, iar scadenta si dobanda ar trebui stabilite in momentul lansarii emisiunii.
Insa aceasta lansare se tot amana, dar, recent, MFP a anuntat ca vanzarea va putea fi realizata si prin unitatile Postei Romane. Prevederea a fost introdusa intr-un proiect de act normativ care, insa, nu precizeaza clar si momentul lansarii.
“In anul 2018, MFP va derula o campanie de informare si promovare a emisiunilor planificate. Plafonul indicativ pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei. Emisiunile de titluri de stat destinate populatiei in cadrul Programului TEZAUR editia Centenar vor fi emise pe maturitati de termen mediu. Nivelul dobanzii va fi stabilitprin raportare la randamentul titlurilor de stat cotate pe piata interbancara pentru maturitatea respectiva”, se arata in anuntul MFP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul