Petrom si-a anuntat decizia de a inchide definitiv rafinaria Arpechim, deoarece nu a fost gasit niciun cumparator adecvat, care sa opereze in mod sustenabil rafinaria.
“Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea. Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei”, a precizat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Pe de alta parte, compania isi argumenteaza decizia si prin faptul ca investitiile in rafinarie constituie o provocare avand în vedere aceasta nu are iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite.
In Europa, o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja închise sau neutilizate, se explica in cadrul comunicatului.
Pe de alta parte, este de asteptat ca in Europa capacitatea totala de rafinare sa fie redusa in mod semnificativ in anii urmatori pentru adaptarea la conditiile de pe piata, potrivit companiei.
Romania se caracterizeaza, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare. În 2010, rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40%, in conditiile in care au functionat numai 4 rafinarii din totalul de 10 aflate in anii trecuti in operare.
Conform Petrom, decizia nu va avea un impact negativ asupra aprovizionarii pietei de carburanti din Romania.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News