Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.
Obiectul pariului indraznet lansat de acesti Gavroche ai pietelor de capital a fost compania GameStop, una dintre cele mai afectate de vanzarile in lipsa din SUA, pe fondul efectelor pandemiei.
Cum GameStop se ocupa cu vanzarea de jocuri video si electronice iar afacerile sale s-au contract serios in pandemie (au fost inchise peste 400 de magazine din cele peste 6400 pe care GameStop le are in SUA, Canada, Australia, Europa), au existat fonduri speculative (hedge funds) care au considerat ca pot castiga bani daca vor paria pe scaderea acestor titluri.
Operatiunea se numeste vanzare in lipsa si presupune vanzarea unor actiuni pe care nu le ai in posesie, dar pe care le imprumuti contra cost de la un custode (broker) si pe care va trebui sa le inapoiezi peste un anumit interval de timp. Calculul facut aici este ca actiunile vandute initial la un pret mai mare vor fi rascumparate la unul semnificativ mai redus, astfel incat sa existe profit consistent.
Cum vanatorii au devenit vanat
Micii investitorii, precum pestii minusculi reuniti intr-un banc in ocean, au inceput sa cumpere agresiv actiunile GameStop, urcand cotatia cu 400% in ultima saptamana din ianuarie si cu un incredibil 1.600% pe intreaga luna.
Pariul lor era ca oricat de nebuneasca va fi cresterea actiunilor, la un moment dat se vor gasi cumparatori chiar in persoana hedge fondurilor care pariasera pe scaderea actiunilor.
Si asa chiar a fost, fondurile care aveau pozitii short (de vanzare in lipsa) foarte puternice s-au confruntat brusc cu pierderi virtuale din ce in ce mai mari si, in ciuda unor imprumuturi primite initial pentru sustinerea pozitiilor, nu au mai putut face fata fara a se confrunta cu spectrul falimentului si au trebuit sa isi inchida pozitiile.
Cum inchiderea acestor pozitii presupune o operatiune inversa, iar fondurile speculative vandusera initial actiuni in lipsa, acum au fost nevoite sa cumpere aceleasi cantitati din piata la cotatiile astronomice fortate de micii investitorii de pe forumul de discutii bursiere deschis pe Reddit, marcand cu aceasta ocazie pierderi de peste 20 miliarde dolari in ianuarie.
Cronologia ultimei saptamani din ianuarie
Luni, pretul actiunilor GameStop s-a dublat repede, a revenit apoi pe scadere dar a inchis cu un avans de 18% intr-o sedinta bursiera in care GameStop a fost cel mai tranzactionat titlu din indicele S&P500. Una dintre cele mai populare postari de pe forumul Reddit era “nu vand pana ce acest titlu nu atinge 1.000 dolari”. Iese in evidenta faptul ca actiunile Game Stop vandute in lipsa depasesc numarul de titluri in circulatie (130%) fiind printre cele mai vandute actiuni din SUA.
Marti actiunile ating pretul de 150 dolari, incurajate si de unele postari ale unor nume grele, precum Elon Musk, CEO-ul Tesla, ce posteaza pe Twitter “Gamestonk” (joc de cuvinte, stonk fiind un termen argotic derivat din stock), iar contul lui Musk are 42 milioane urmaritori.
Miercuri se afla ca fondul Melvin Capital si-a inchis pozitiile short. Citadel si Point 72 trebuie sa faca o infuzie de 3 miliarde dolari pentru a-si mentine pozitiile. Forumistii Reddit primesc la randul lor o lovitura, administratorii spun ca nu pot asigura politicile de continut iar forumul devine privat.
Joi actiunile GameStop scad cu 44% pe fondul informatiei ca platforma Robinhood, un broker de retail cu costuri mici, a decis sa limiteze achizitia de actiuni GameStop, spre numultumirea abonatilor sai.
Vineri actiunile isi reiau cresterea, Robinhood se confrunta cu proteste si ridica partial restrictiile (se poate cumpara doar o singura actiune GameStop dar se pot inchide pozitii nerestrictionat). Actiunile ajung la 325 dolari, in crestere cu inca 67%.
Ce se va intampla in continuare?
Jocul este insa departe de ultima runda, deoarece alte fonduri speculative au luat locul invinsilor si exista alte pariuri pe scaderea actiunilor ajunse acum la 325 dolari la finalul lunii ianuarie dupa ce in urma cu un an se tranzactionau putin peste 3 dolari/actiune.
Ramane deci de vazut cum se va inchide in final meciul dintre rechinii fondurilor speculative si micile hamsii reunite intr-un banc bursier si, la fel de important, daca se vor deschide noi fronturi.
Sunt de pilda postari pe forumul bursier de pe Reddit care sugereaza ca argintul ar putea fi urmatoarea tinta, pretul sau crescand mai lent decat cel al aurului in ultima vreme si fiind inca departe de paritatea aur/argint din 2011, precedentul varf pe metalele pretioase, cand aurul urcase la 1.900 dolari/uncia iar argintul la aproape 50.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News