Prevederile directivei europene privind fondurile de investitii trebuie sa fie transpuse in legislatia nationala pana la 1 iulie. Altfel, Romania risca amenzi substantiale.
Acesta reprezinta ultimul termen de aplicare a directivei, iar guvernul a decis ca aceasta sa fie aplicata prin Ordonanta de Urgenta pentru a se asigura ca se incadreaza in termenul indicat.
”Comisia Europeana poate indica cuantumul sumei forfetare si/sau al penalitatii care urmeaza a fi platita de catre statul in cauza (nr – care nu a transpuns prevederile in legislatia nationala), iar Curtea de Justitie Europeana poate sa dispuna aplicarea acesteia, in limitele stabilite de Comisia Europeana“, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Unul dintre punctele importante a acestei Ordonante o reprezinta posibilitatea fuzionarii transfrontaliere intre fonduri.
“Un efect probabil a existentei acestei posibilitati consta in reducerea numarului de fonduri din piata”, a precizat Radu Toia, director general al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), in cadrul galei Piata fondurilor de investitii organizata de Finmedia.
Un alt avantaj adus de noile reguli il reprezinta inlocuirea prospectului simplificat cu un formular tipizat, valabil in toate statele membre, care sa contina informatii concise si usor de inteles pentru investitori si sa faciliteze compararea intre fonduri.
“Prospectele de emisiune au posibilitatea de a fi aprobate numai in engleza, formularul standardizat trebuie tradus in limba nationala de fiecare stat membru”, a afirmat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, administratorii fondurilor de investitii vor avea termen de 12 luni pentru a adopta in documentele fondurilor de investitii prevederile ordonantei, potrivit lui Toia.
Acesta a adaugat ca CNVM si-a propus ca odata cu intrarea in vigoare a prevederilor directivei sa fie disponibila concomitent si nouai varianta imbunatatita a Regulamentului 15 de functionare a fondurilor de investitii.
“In prezent, ne aflam in faza finala de asamblare a regulamentului. Una dintre modificari se refera la relaxarea limitelor investitionale in cazul segmentului fondurilor inchise de investitii, astfel ca administratorii sa aiba libertate mai mare de efectuare a plasamentelor”, a specificat Toia.
De astfel, regulamentul va crea premisele unei evaluari unitare a tuturor tipurilor de fonduri din domeniul financiar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News