Persoanele care vor sa economiseasca pe termen mai lung pot cumpara, in perioada 8-19 iunie, titluri de stat lansate de Ministerul Finantelor exclusiv pentru populatie. Valoarea unui titlu este de 1.000 de lei, iar suma totala oferita de stat este de 100 de milioane de lei.
Titlurile sunt lansate pe o perioada de doi ani, iar dobanda va fi stabilita in functie de o dobanda de referinta pentru piata obligatiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale, potrivit directorului Trezoreriei Statului, Stefan Nanu.
„Vineri vom publica prospectul emisiunii si acolo vom preciza clar care este intervalul de dobanda, iar cumparatorul poate opta pentru o dobanda mai mica sau mai mare, in acest interval, pe formularul de subscriere. Daca vom avea cerere foarte mare, adica suprasubscriere, vom merge pe o dobanda competitiva, adica mai joasa, iar cel care a optat pentru limita superioara a dobanzii va pierde", a precizat Stefan Nanu.
In functie de cerere, suma poate fi majorata sau se poate impune o dobanda maxima. „Daca oamenii vor sa cumpere neaparat titluri la o dobanda mai mica si vom avea, sa spunem suprasubscriere de 500 de milioane de lei, noi o sa luam 100 de milioane sau ne gandim sa luam 200 de milioane de lei, vom merge cu nivelul cel mai competitiv de dobanda, adica mai scazut. Daca ideea cu care te duci la banca este sa cumperi neaparat, este recomandat sa treci pe formular o dobanda cat mai mica din intervalul mentionat. Daca noi ne oprim mai jos, fiind cererea mare, atunci cei care se situeaza mai sus cu nivelul de dobanda specificat vor pierde", a spus Nanu.
Programul are ca scop obtinerea unei dispersii cat mai mari, respectiv cat mai multi investitori, cu un titlu sau cateva titluri fiecare.
"Prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei. Daca acestia acopera toate cele 100 de milioane, ne oprim la ei, investitorii mari vor fi respinsi", a explicat seful Trezoreriei.
Oamenii pot cumpara titlurile de stat direct la ghiseul bancilor din consortiul de intermediere, BCR, BRD sau Raiffeisen, fara comision, prin completarea unui formular de subscriere in care opteaza pentru nivelul de dobanda din intervalul precizat si prin depunerea banilor. Plata se poate face in numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar. Suma va fi depusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile in proprietate la momentul decontului, iar daca nu intra in alocare, primeste banii inapoi.
In perioada 9-12 iunie, reprezentantii Ministerului Finantelor, impreuna cu bancherii de la BRD, Raiffeisen si BCR vor face un roadshow in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca pentru a prezenta programul.
Pe 22 iunie va fi stabilita rata dobanzii finale si se vor face alocarile, pe 23 se va realiza tranzactia, iar pe 25 iunie cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate.
Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 26 iunie, cand se vor putea realiza si primele tranzactii.
In cazul in care emisiunea are succes, Finantele ar putea sa lanseze trimestrial titluri de stat pentru populatie.
Cei care vor sa vanda titlurile inainte de scadenta o pot face prin intermediul uneia dintre bancile din consortiu, la un comision de maxim 0,1%, sau prin orice alt intermediar autorizat, la comisionul stabilit de acesta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News