Analistii Erste considera ca sectorul petrolier european va intra intr-o perioada de scadere in urmatorii 3-5 ani, astfel ca recomanda investitorilor sa isi limiteze expunerea. Pentru Petrom, recomandarea s-a schimbat de la cumparare la mentinere.
Companiile din sectorul petrolier au generat performante superioare in ultimele 6 luni, pe fondul cresterii marjelor de exploatare. In ultimul trimestru din 2012, acestea s-au redus insa semnficativ, iar perspectivele macroeconomice pe 2013 semnaleaza ca marjele s-ar putea mentine la niveluri scazute.
In plus, in anii urmatori, sectorul petrolier european va trebui sa faca fata unor standarde de mediu mai stricte comparativ cu competitorii globali din Rusia si Statele Unite, iar cererea pe piata europeana are perspective slabe.
In aceste conditii, analistii Erste recomanda vanzarea actiunilor in unele cazuri ( PKN, Lotos) sau mentinerea detinerilor (Petrom , Tupras, MOL). In toate cazurile, insa, recomandarile au fost ajustate in sens negativ.
Singurele actiuni atractive au ramas PGNiG, unde este previzionata o crestere a productiei si OMV, care si-ar putea imbunatati profitul prin exploatrea noile centrale electrice de la Brazi si Samsun. “Suntem in special interesati de profitabilitatea centralei electrice de la Brazi, unde lobby-ul a permis achizitia de gaze naturale de pe piata locala”, se arata in raportul Erste.
Actiunile Petrom au potential limitat de crestere din cauza taxei de 60% introdusa de guvern pentru veniturile suplimentare obtinute din majorarea preturilor la gaze naturale si a noii redevente de 0,5%, aplicabila pana la sfarsitul lui 2014. Prin urmare, castigurile ce vor fi obtinute in plus vor merge in mare parte catre bugetul de stat.
In plus, raportul Erste mentioneaza ca este de asteptat ca guvernul sa majoreze nivelul general al redeventelor dupa 2014, cand expira acordul de stabilitate fiscala. In prezent, OMV Petrom plateste, in medie, o redeventa de 6-7%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News