Pietele financiare din intreaga lume sunt zguduite de rezultatul referendumului din Marea Britanie, care indica victoria taberei pro-Brexit. Lira sterlina si euro sunt in cadere inca de noaptea trecuta, in timp ce bursele incearca cu greu sa se redreseze.
Desi sondajele aratau un scor strans, totusi investitorii se pare ca au sperat pana in ultima clipa ca majoritatea va inclina pentru ramanerea in UE, astfel ca scorul final (aproape 52% in favoare iesirii Regatului Unit din UE) a luat prin surprindere pietele financiare.
Cel mai spectaculos picaj l-a consemnat lira sterlina care a pierdut in raport cu dolarul SUA 11,5% din maximul de joi din zona de 1,499 dolari pentru o lira, catre un minim al zilei de 1,326 dolari pentru o lira consemnat in primele ore ale diminetii. Pe parcursul zilei de vineri, cotatia a mai crescut putin si oscila, la ora 13, in jurul valorii de 1,37 dolari/lira.
Nici euro nu se simte prea bine. Moneda unica europeana s-a depreciat cu 4,5%, de la un maxim al zilei de joi de 1,1440 dolari pentru un euro catre un minim marginal peste 1,090 dolari pentru un euro, de asemenea, atins in jurul orei 5, ora Romaniei. In jurul pranzului, euro era cotat in raport cu dolarul in jurul valorii de 1,1 dolari/euro.
Dolarul castiga 10 bani in fata leului intr-o singura sedinta
Scaderea euro in raport cu dolarul american s-a resimtit si pe piata din Romania. Moneda nationala, fiind cotata la dolar prin intermediul euro, a pierdut mai mult de 10 bani in fata monedei americane intr-o singura zi.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de 4,0766 lei pentru un dolar, cu 10,67 bani (+2,69%) mai mult fata de cotatia anterioara, de 3,9699 lei/dolar.
Leul s-a depreciat si in raport cu euro, insa mai putin, pana la un curs de 4,5366 lei, cu 1,87 bani (+0,41%) peste valoarea anuntata in sedinta de joi, respectiv de 4,5179 lei pentru un euro. Acesta este un semn ca estimarile analistilor care avertizau ca, in cazul unui Brexit, investitorii se vor retrage din pietele cu risc ridicat, inclusiv Romania, se adeveresc.
Mai mult, se pare ca investitorii se orienteaza, din nou, catre aur. Gramul de aur s-a scumpit, accelerat, vineri, pe piata din Romania, cu 10,9 lei (+6,75%) si a ajuns la o valoare de 172,6048 lei, de la 161,6864 lei, cat se anuntase in sedinta de joi. Si cotatia internationala a metalului galben a sarit de la 1.275 de dolari pe uncie, catre reperul de 1.350 dolari pe uncie, un salt de aproape 6%.
Bursele asiatice, lovite din plin de rezultatul referendumului
Bursele s-au resimtit si ele in urma votului din Marea Britanie, iar cele din Asia au fost cele mai afectate avand in veder ca sunt primele care se deschis. Cea mai mare prabusire a avut-o indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo, respectiv 7,92%. Indicele Hang Seng de la Hong Kong a cazut cu 4,48%, potrivit Bloomberg, in timp ce indicele Kospi din Coreea de Sud a scazut cu 3,09%. Deprecieri medii de peste 3% s-au consemnat si pe bursele din Australia, Taiwan, Thailanda, si Pakistan.
Bursele din UE au suferit, de asemenea, pierderi importante in prima jumatate a sedintei de vineri. Indicele londonez FTSE 100 era, la jumatatea sedintei de vineri, in pierdere cu 4% fata de inchiderea din sedinta anterioara, iar indicii DAX, al bursei din Germania si CAC 40, al Bursei din Paris, erau pe pierdere cu 7% respectiv 11,2%.
Asa-numitul „indice al fricii”, VIX care masoara volatilitatea pietei americane in functie de cotarea jucatorilor de pe segmentul optiuni, a explodat peste nivelul de 25 de puncte, cel mai ridicat nivel de la valul de vanzari din ianuarie-februarie, fapt care i-a impins pe investitori sa se orienteze catre aur, noteaza agentiiile internationale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News