top banner

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

05 Februarie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa. 
Cum inflatia a ajuns în prezent la 2% iar tinta BNR pe 2021 este la 2,5%, bancile au inceput sa isi ajusteze usor dobanzile oferite la depozitele la termen.

In prezent, din partea bancilor mari, unde sunt concentrate majoritatea depozitelor romanilor, nu primesti decat, cel mult, 3% pe an pentru un depozit pe 12 luni. E cazul CEC Bank, urmatoarele clasate, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank plasandu-se la mare distanta, la 1,75%. 

In acest context, tot mai multi cauta alternative mai profitabile, fie si in conditiile asumarii unei doze mai mari de risc. 

Plasamentele private si ofertele publice ale statului la BVB

In 2021 am avut doua plasamente private care s-au listat la bursa-Mambricolaj si Safetech. 

In cadrul plasamentului privat se ofera actiuni unui numar limitat de investitori (149 investitori de retail) iar ulterior, dupa listarea la bursa, oricine poate cumpara actiuni. 

In acest an, cei care au cumparat actiuni Mambricolaj in urma plasamentului privat, la 20 lei, au vazut o crestere a valori detinerilor cu 50% din prima zi de la listare, ulterior cotatiile avansand la 35 de lei. La Safetech interesul a fost chiar mai mare, poate nejustificat de mare, de la un pret de 4 lei actiune in plasamentul privat ajungandu-se la 24 lei dupa prima zi de listare la bursa si ulterior pana la 37 de lei in a treia zi. 

Ramane sa vedem cum se vor comporta actiunile Agroland, inca un plasament privat inchis anul trecut si care isi asteapta listarea. 

Pana acum, fiecare plasament privat a beneficiat de suprasubscriere (au existat cereri pentru cumpararea de actiuni mult mai mari decat oferta) si de aici si interesul major la listare (de pilda, in cazul Safetech, suprasubscrierea a depasit de 8 ori oferta). 

Bursa a pregatit insa surprize chiar mai mari avand in vedere ca autoritatile vor sa listeze in perioada urmatoare mai multe companii de stat. Cea mai dorita ramane Hidroelectrica dar am putea vedea si actiunile CEC Bank intr-o oferta publica. 

Dupa cum s-au desfasurat ostilitatile la precedetele IPO-uri ale statului (Romgaz, Electrica), micii investori locali vor avea asigurate un numar de actiuni pentru subscriere, numar care nu va fi afectat de o eventuala suprasubsciere a ofertei. 

Ar putea fi o buna destinatie pentru o parte din banii pastrati acum in depozite la termen, fie pe termen scurt (pentru a profita de preturile dupa inchiderea ofertei si listarea la bursa, preturi care au tendinta sa fie superioare celor la care actiunile au fost vandute in oferta, mai ales in cazul unei suprasubscrieri consistente), fie pe termen mai lung pentru a profita de randamente la dividende superioare dobanzii depozitelor la termen. 

Instrumente cu venit fix tot mai diversificate

Statul a listat mai multe emisuni de titluri de stat la bursa anul trecut, atat in lei, cat si in euro. Ultimele au fost oferite spre subscriere in decembrie 2020 dar sunt mari sanse sa fie lansate noi oferte in perioada urmatoare. 

Chiar daca acestea ar mai intarzia, cei care vor sa plaseze banii din depozitele in titluri de stat o pot face prin intermediul unui broker, avand acces la randamente superioare depozitelor fara sa isi blocheze banii pana la scadenta. 

Nu doar statul are oferte tentante pe partea instrumentelor cu venit fix ci si companiile private si exista emisiuni de obligatiuni listate cu dobanzi atractive (9% Agroland, 9% Golden Foods Snacks-brandul Elmas). De urmarit si in acest caz plasamentele private. 

Cat de mare e riscul?

De regula, riscul e proportional cu randamentul iar in cazul investitiei in actiuni si obligatiuni la bursa nu exista umbrela celor 100.000 euro de la banca. 

Totusi, in cazul unei oferte publice de actiuni din care investitorul iese repede dupa listare, marcand profitul rezultat din diferenta dintre pretul de subscriere si cotatia la listare sau in cazul titlurilor de stat, acesta poate fi considerat foarte redus. 

Evident, cand vorbim de actiuni tinute in portofoliu ani buni sau de obligatiuni negarantate cumparate pe termen lung, avem inevitabil un risc de piata care poate genera fluctuatii importante ale portofoliului, in functie de contextul economic si investitional. 

Nu toti tolereaza bine aceste fluctuatii, astfel incat se recomanda o diversificare atenta a detinerilor, incluzand atat active cu potential de apreciere si randamente mari, cat si plasamente mai conservatoare, cu dobanzi si dividende mai mici, dar cu o stabilitate a cotatiilor mai mare. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul