Populatia va putea cumpara, din 2018, titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), direct de la unitatile Trezoreriei, in cadrul programului Tezaur. Ministerul a aprobat emiterea unor astfel de instrumente de economisire printr-un Ordin publicat in Monitorul Ofical.
Valoarea nominala a unui titlu este de un leu, iar emisiunile vor fi lunare, pe diverse scadente (similare celor lansate pentru banci). Veniturile obtinute din detinerea acestor titluri sunt neimpozabile, achizitia de astfel de titluri nu va fi comisionata, iar statul promite “dobanda atractiva”.
In plus, Ordinul mentionat ofera investitorilor informatii privind caracteristicile de baza ale titlurilor de stat, etapele si procedura ce trebuie parcurse in vederea subscrierii in cadrul programului Tezaur, precum si modalitatea de calcul si plata a dobanzii si de rambursare a valorii nominale aferente titlurilor de stat subscrise.
Dobanda aferenta fiecarei emisiuni va fi stabilita in momentul lansarii. Termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni vor fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice.
Totodata, noul program ofera posibilitatea si persoanelor fizice care detin certificate de trezorerie transformate in depozite la Trezoreria Statului sa utilizeze sumele aferente rascumpararii acestora in vederea subscrierii in Programul Tezaur.
De unde se cumpara titlurile?
Aceste tituri vor putea fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit 18 ani. Achizitia se poate realiza doar de la sediile unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar si semnarea unui formular de subscriere. Acesta va contine datele de identificare ale investitorului precum si numarul si valoarea titlurilor de stat care se intentioneaza a fi subscrise.
Insa este important de stiut faptul ca titlurile de stat nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza (spre deosebire de titlurile din emisiune Fidelis, care sunt tranzactionate la BVB). Pentru fiecare emisiune Tezaur va fi anuntata o perioada in limita careia investitorii vor putea efectua subscrieri.
MFP nu a mai vandut astfel de titluri pentru populatie din 2005. In urma cu doi ani, a revenit pe piata titlurilor pentru populatie, insa prin intermediul emisiunilor Fidelis. Titlurile din aceasta serie au scadenta la doi ani, iar valoarea nominala a fost de 1.000 de lei in 2015 si de 100 de lei in 2016.
“Spre deosebire de programul Fidelis, emisiunile de titluri de stat prin Trezorerie vor fi emise cu o frecventa lunara, in baza unor prospecte de emisiune, punandu-se astfel la dispozitia persoanelor fizice un instrument de economisire de-a lungul unui intreg an. Asadar, orice persoana fizica va avea posibilitatea subscrierii frecvente a emisiunilor de titluri de stat pe o paleta mai larga de scadente”, precizeaza MFP.
Statul anuntase ca va continua seria emisiunilor Fidelis si in acest an insa, deocamdata, ideea pare abandonata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News