top banner

Titlurile de stat concureaza dur intre ele

22 Iulie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat concureaza dur intre ele

Lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat, in lei si euro, ce urmeaza sa fie listate la bursa pune intr-un cont de umbra vechile titluri de stat ce pot fi cumparate prin Trezorerie.
Mai exact, vorbim de programele Fidelis si Tezaur care au asemanari dar si caracterisitici diferite. In vreme ce titlurile din programul Tezaur se vand doar prin Trezorerie si Posta, cele din programul Fidelis se vand prin reteaua BCR, BRD, Banca Transilvania, BT Capital Partners si partenerii sai.  

Daca titlurile de stat emise in cadrul programului Tezaur sunt doar in lei si au scadenta la 1,2,3 si 5 ani, titlurile emise in cadrul programului Fidelis sunt atat in lei (scadenta la 2 si 4 ani) cat si in euro (scadenta la 5 ani) si vor fi listate la bursa ceea ce inseamna un mare pas inainte . 

Cum sa nu pierzi dobanda la rascumparare

Listarea la bursa asigura rascumpararea si inainte de scadenta cu un anumit randament in vreme ce titlurile din programul Tezaur desi dau dreptul de rascumparare inainte de scadenta functioneaza ca un depozit la termen unde cei care isi lichideaza plasamentul nu primesc dobanda pentru perioada in care si-au imobilizat banii. 

Sa nu se inteleaga de aici ca dobanda se acumuleaza gradual in cazul listarii la bursa. Mecanismul e mai complicat si implica echilibrul dintre cerere si oferta. Cei care detin obligatiunile vor dori ca  in pretul de vanzare sa fie inclusa pe langa valoarea nominala a titlului de stat si intreaga dobanda aferenta perioadei de imobilizare a banilor pe cand cumparatorii vor dori sa obtina un discount. 

Pretul la care se fac tranzactiile depinde si el de mai multi factori, cei mai importanti fiind inflatia si dobana de politica monetara. Daca dobanzile la lei au de pilda o tendinta de crestere la 1-2 ani dupa lansarea emisiunii Fidelis, atunci pretul obligatiunilor tranzactionat la bursa va avea o tendinta de scadere pentru ca dobanzile de 4-4,5% pe care le-ar purta titlurile de stat nu vor mai fi percepute la fel de atractive ca in prezent. 

Similar, daca dobanzile au o tendinta de scadere, vom asista la cresterea pretului obligatiunilor independent de fractiunea de dobanda inclusa. Sa mai spunem ca in cazul emisiunii Fidelis nu exista comision de subscriere (la fel la Tezaur) dar la vanzarea prin bursa ar trebui achitat comision brokerului (uzual 0,1-0,3% din valoarea tranzactiei, in functie de valoarea sa)

Ce randamente poarta titlurile de stat

Programul Fidelis ofera dobanzi de 4% pentru titlurile de stat cu scadenta la 2 ani si de 4,5% pentru cele la 4 ani in vreme ce obligatiunile de stat in euro au dobanzi de 2% la scadenta la 5 ani. 

Pentru emisiunea Tezaur lucrurile sunt destul de asemanatoare. La un an se plateste o dobanda de 3,5%, la 2 ani de 4%, la 3 ani de 4,25% iar la 5 ani de 4,75%. De observat ca scadentele se impletesc destul de bine, emisiunea Fidelis venind sa umple golul scadentei la 4 ani, unde nu existau titluri de stat in cadrul emisiunii Tezaur. 

Sa mai spunem ca in cazul titlurilor de stat dobanda nu este impozabila precum in cazul depozitelor la termen deci randamentul este net. 

Comparatia cu depozitele la termen

Cea mai mare diferenta intre randamente apare la plasamentul in euro unde cele mai bune dobanzi pentru depozitele bancare la termen conform comparatorului Conso sunt de 0,75% la 12 luni, 1,1% la 24 luni si 1,3% la 36 luni in vreme ce titlurile Fidelis in euro au 2% neimpozabil. 

Pentru plasamentul in lei am gasit chiar dobanzi mai mari la banci dar e vorba de randament brut, impozitul de 10% va mai reduce avantajul. De pilda, TBI Bank are 4% la un an (3,6% net) ce se plaseaza chair usor peste oferta Trezoreriei. 

La 2 ani gasim TBI Bank cu 4,2% si CEC Bank cu 4,1 %(depozitul online) dar deja randamentul net este sub titlurile de stat. Iar la 3 ani avem aceasi echipa care face insa rocada-CEC Bank cu 4,6% la depozitul online si TBI Bank cu 4,4% tot la depozitele online. Tot sub cei 4,25% oferiti de stat, net. 

Diferenta vine aici si din posibilitatea rascumpararii titlurilor inainte de scadenta cu o parte din dobanda, avantaj oferit de listarea la bursa. Titlurile cu maturitatea de 2 ani din cadrul programului Fidelis (ce vor fi listate la bursa) cu dobanda de 4% sunt mai atractive decat cele cu aceeasi dobanda emise insa in cadrul programului Tezaur unde nu va exista aceasta sansa.

Se pune intrebarea daca vor mai exista subscrieri pentru titlurile de stat cu scadenta la 2 ani din cadrul programului Tezaur avand in vedere oferta Fidelis pe acelasi palier? In mod previzibil vor fi mai putine si vor fi preferate de persoane mai in varsta, care nu sunt familiarizate cu piata de capital si care s-au obisnuit sa lucreze cu Trezoreria, sau de cei care nu dispun de suma minima impusa in cadrul programului Fidelis. 

Sa mai spunem in final ca titlurile Fidelis pot fi subscrise pana pe 7 august in vreme ce titlurile din cadrul programului Tezaur pot fi subscrise pana la finalul lunii iulie (este de asteptat insa ca din august sa avem noi emisiuni). Spre deosebire de titlurile Tezaur care au o valoare nominala de 1 leu, cele din programul Fidelis au o valoarea nominala de 100 lei, respectiv 100 euro, iar suma minima ce poate fi investita este de 5.000 lei, respectiv 1.000 euro. 

Pentru o comparatie intre randamentele titlurilor de stat si cele ale depozitelor la termen consultati comparatorul Conso

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul